Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά Γκαλάπαγκος
Ένα είδος γιγάντιας χελώνας των νησιών Γκαλαπάγκος μπορεί να «επιστρέψει» από την εξαφάνιση παρότι το τελευταίο μέλος του είδους, ο «Μοναχικός Τζορτζ» πέθανε τον περασμένο Ιούνιο.
Κοινή μελέτη του Εθνικού Πάρκου των Γκαλαπάγκος και του Πανεπιστημίου Γέηλ βρήκε τουλάχιστον 17 χελώνες στο νησί Ιζαμπέλα οι οποίες συγγενεύουν με το είδος του «Μοναχικού Τζορτζ», Chelonoidis abingdonii.
Οι εν λόγω χελώνες φέρουν γενετικά ίχνη εκείνων που ζούσαν στο νησί Πίντα όπως ο Τζορτζ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ναυτικοί έριξαν στη θάλασσα χελώνες από το νησί Πίντα, οι οποίες ζευγάρωσαν με εκείνες της Ιζαμπέλα και έδωσαν μέλη που συγγενεύουν με τον Μοναχικό Τζορτζ.
Ο διευθυντής του πάρκου, Έντουιν Νόλα είπε πως θα μπορούσαν να κάνουν διασταυρώσεις και σε δύο ή τρεις γενιές να καταλήξουν στο «καθαρό» είδος της Πίντα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 100-150 χρόνια.
Ο «Μοναχικός Τζορτζ» κατέστη σύμβολο των προσπαθειών για τη διάσωση απειλούμενων ειδών παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την ανεύρεση κατάλληλης συντρόφου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού.
Βρέθηκε το 1972 και έκτοτε φιλοξενούνταν στο Εθνικό Πάρκο των νησιών Γκαλαπάγκος.
Οι τεράστιες χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος, που ζουν μέχρι και 200 χρόνια, εκτιμάται πως βοήθησαν τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών τον 19ο αιώνα.
Οι ερευνητές εξετάζουν ακόμα και τη μέθοδο της κλωνοποίησης προκειμένου να «αναστήσουν» το είδος του Τζορτζ.
(πηγή: econews.gr)