Της Λιάνας Γεωργουλοπούλου
Μπορεί να έχουν την μικρότερη έκταση στον κόσμο… αλλά δεν υστερούν σε ομορφιά! Ακόμη και η μύτη μιας πινέζας μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτές στο χάρτη. Ωστόσο κάποιες από αυτές έχουν μεγάλη φήμη. Διαβάστε για τις …τοσοδούλες χώρες που πρέπει να ξέρετε
1. Η πόλη του Βατικανού
Σε μέγεθος ενός γηπέδου γκολφ, η πόλη του Βατικανού κατακτά τον τίτλο της μικρότερης χώρας του κόσμου! Τοποθετείται μέσα σε μια περιφραγμένη τοποθεσία της Ρώμης και έχει έκταση μόνο 108 στρέμματα. Ο πληθυσμός της φτάνει τους 800 κατοίκους… αλλά κανένας από αυτούς δεν ζει μόνιμα εκεί. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή πόλη, αφού αποτελεί έδρα της Καθολικής εκκλησίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μόνη πόλη στον κόσμο που τα ΑΤΜ της προσφέρουν υπηρεσίες στη Λατινική γλώσσα!
2. Μονακό
Πρόκειται για τη δεύτερη μικρότερη χώρα παγκοσμίως. Βρίσκεται μεταξύ της νοτιοανατολικής Γαλλίας και της Μεσογείου και εκτείνεται σε 0,77 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η χώρα έχει μόνο μία επίσημη πόλη, το Μόντε Κάρλο, διάσημη πρωτεύουσα – θέρετρο για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου! Διαθέτει ιδιαίτερη θέση στη γαλλική Ριβιέρα και έχει πληθυσμό 33.000 κατοίκους. Το καζίνο του Μόντε Κάρλο αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, ενώ το λιμάνι και οι παραλίες του θεωρούνται τα “must” της περιοχής…
3. Ναουρού
Το Ναουρού είναι το μικρότερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή της Ωκεανίας. Έχει έκταση μόλις 8,5 τετραγωνικά μίλια και πληθυσμό που φτάνει τους 9.322 ανθρώπους. Ανεξαρτητοποιήθηκε το 1968. Γνωστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις εξόρυξης φωσφορικού άλατος, το Ναουρού παλιότερα ονομαζόταν και ως «Ευχάριστο Νησί». Προσωρινά θεωρείται ένα «στρατόπεδο» κράτησης ατόμων που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία. Αξιοσημείωτο θεωρείται ότι τα 9 από τα 10 άτομα στο Ναουρού είναι παχύσαρκα, λόγω της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ και λιπαρών τροφίμων για δεκαετίες!
4. Τουβαλού
Ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία τοποθετείται το νησί Τουβαλού, η τέταρτη μικρότερη περιοχή στον πλανήτη. Αποτελείται από πέντε κοραλλιογενείς υφάλους και ακτές που δεν ξεπερνούν τα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπορεί σε 50 χρόνια να έχει σκεπαστεί εντελώς από τη θάλασσα! Η έκτασή του φάνει τα 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει 12.000 κατοίκους και κέρδισε την ανεξαρτησία του από τις ΗΠΑ το 1978. Το νερό της περιοχής δεν είναι πόσιμο και οι κάτοικοί το συλλέγουν μέσω ειδικών συστημάτων.
5. Σαν Μαρίνο
Το Σαν Μαρίνο περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από την Ιταλία και έχει έκταση 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τοποθετείται πάνω σε βουνό και φιλοξενεί περίπου 32.000 κατοίκους. Η παράδοση της χώρας υποστηρίζει ότι το Σαν Μαρίνο ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα και είναι η πιο παλιά χώρα του κόσμου. Αποτελείται από άγρια βουνά και υψηλές κορυφές… με το Monte Titano να έχει ύψος 2.477 πόδια. Το Σύνταγμα του είναι γραμμένο το 1600 και σήμερα δέχεται 3 εκατ. τουρίστες το χρόνο, κάνοντας τους κατοίκους τους περιοχής δισεκατομμυριούχους!
6. Λιχτενστάιν
Βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και στην Αυστρία. Εκτείνεται σε 62 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προσφέρει κατοικία σε 36.000 ανθρώπους. Έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1806 και κυριαρχείται από το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Η χώρα κατάργησε το στρατό το 1868 και παρέμεινε άθικτη κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες που δε διαθέτει ούτε αεροδρόμιο, ούτε δικό της νόμισμα (χρησιμοποιεί το ελβετικό νόμισμα), αλλά ούτε και εθνική γλώσσα!
7. Τα νησιά Μάρσαλ
Τα Νησιά Μάρσαλ είναι η έβδομη μικρότερη σε έκταση χώρα στον κόσμο… με 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση! Αποτελείται από 29 κοραλλιογενείς υφάλους και πέντε νησιά που απλώνονται σε 750.000 τετραγωνικά μίλια του Ειρηνικού Ωκεανού ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Έχουν πληθυσμό 68.000 κατοίκους και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους στο 1986. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν οι τυφώνες που περιστασιακά πλήττουν τα νησιά και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Η οικονομία τους βασίζεται στις χορηγήσεις εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ λόγω του συμφώνου ελεύθερης σύνδεσης μέχρι το 2023.
8. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Πρόκειται για δύο νησιά της Καραϊβικής με 104 τετραγωνικά μίλια συνολική έκταση, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1983. Οι κάτοικοί τους φτάνουν τους 50.000 ενώ τα 4/5 τους ζουν στον Άγιο Χριστόφορο. Οι περισσότεροι είναι Μαύροι Αφρικανοί και μιγάδες Βρετανοί, Πορτογάλοι και Λιβανέζοι. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στο Πουέρτο Ρίκο, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Το νησί Νέβις είναι το μικρότερο και βρίσκεται 3 χλμ μακριά από το νησί Άγιος Χριστόφορος. Μαζί θεωρούνται η μικρότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου!
9. Μαλδίβες
Την 9η θέση καταλαμβάνουν οι Μαλδίβες με 115 τετραγωνικά μίλια έκταση και 400.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι είναι Ινδοί, Σινγκαλέζοι και Άραβες. Ωστόσο, μόνο τα 200 από τα 1000 νησιά του Ινδικού Ωκεανού, είναι κατειλημμένα. Κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1965. Σήμερα, η κύρια ανησυχία τους είναι η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, αφού το ψηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται μόλις 7,8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η οικονομία τους στηρίζεται στη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης!
10. Σεϋχέλλες
Πρόκειται για μια χώρα που εκτείνεται 174 τετραγωνικά μίλια και φιλοξενεί 88.000 κάτοικους. Πρόκειται για ένα νησί που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1976 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται κοντά στη Μαδαγασκάρη και περίπου 1.500 χλμ ανατολικά της αφρικανικής ηπείρου. Οι Σεϋχέλλες αποτελούν ένα νησιώτικο κράτος με πάνω από 100 τροπικά νησιά. Το κλίμα τους είναι ισημερινό, γεγονός που ευνοεί την καλλιέργεια κοκκοφοινίκων. Οι μεγαλύτερες εθνικές ομάδες τους είναι Γάλλοι, Αφρικανοί, Ινδοί και Κινέζοι, ενώ η οικονομία τους στηρίζεται στον τουρισμό και την αλιεία.
(πηγή: Flow Magazine)