Αύξηση των κρουσμάτων της σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας λοίμωξης σε ασθενείς με Covid και σε άλλες χώρες.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει πει στους γιατρούς να προσέξουν σημάδια βλεννομυκητίασης ή «μαύρου μύκητα» σε ασθενείς με κορονοϊό, καθώς τα νοσοκομεία καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα της σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας λοίμωξης.
Το κρατικό συμβούλιο ιατρικής έρευνας (ICMR) δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19, διαβητικούς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να έχουν τον νου τους για πρώιμα συμπτώματα όπως πόνο στον ιγμόρειο ή ρινική απόφραξη στη μία πλευρά του προσώπου, ημικρανίες, πρήξιμο ή μούδιασμα, πονόδοντο και χαλάρωση των δοντιών.
Η ασθένεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μαύρισμα ή κηλίδες στη μύτη, θολή ή διπλή όραση, πόνο στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή και βήχα αίματος, συνδέεται στενά με τον διαβήτη. Και ο διαβήτης μπορεί με τη σειρά του να επιδεινωθεί από στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρής COVID-19.
«Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις και σε πολλές άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού, αλλά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ινδία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντένινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Βρετανίας και ειδικός στο Παγκόσμιο Ταμείο Δράσης για Μυκητιασικές Λοιμώξεις (GAFFI).
«Και ένας από τους λόγους είναι ο διαβήτης, και πολύ περισσότερο ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης», εξήγησε.
Η Ινδία δεν έχει δημοσιεύσει εθνικά στοιχεία για τη βλεννομυκητίαση, αλλά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μεγάλη επιδημία. Τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για κρούσματα στην Μαχαράστρα, την Βομβάη και το Γκουτζαράτ.
Πρόκειται για μια επιπλοκή που θα έρχεται να προκαλέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στα νοσοκομεία της Ινδίας, που έχουν ξεμείνει από κρεβάτια και οξυγόνο.
Ακόμη και πριν από την COVID-19, η βλεννομυκητίαση ήταν πιο συχνή στην Ινδία από ό, τι στις περισσότερες χώρες, εν μέρει λόγω των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν διαβήτη.
Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν ειδική αντιμυκητιακή θεραπεία και αρκετές επεμβάσεις.
Το νοσοκομείο Fortis στο Μούλουντ της Βομβάης έχει νοσηλεύσει τουλάχιστον 10 τέτοιους ασθενείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες – αριθμός περίπου διπλάσιος σε σχέση με ολόκληρο το έτος πριν από την πανδημία.
Όλοι είχαν μολυνθεί με COVID-19 και οι περισσότεροι ήταν διαβητικοί ή είχαν λάβει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Κάποιοι πέθαναν ενώ άλλοι έχασαν την όρασή τους. Οι γιατροί, πάντως, μιλούν για αύξηση των περιστατικών.
«Προηγουμένως, αν έβλεπα έναν ασθενή το χρόνο, τώρα βλέπω περίπου έναν την εβδομάδα», δήλωσε ο Νισάντ Κουμάρ, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Hinduja στη Βομβάη.
Ο Ντένινγκ το χαρακτήρισε «τριπλή αναποδιά». «Η Ινδία έχει υψηλό ποσοστό βλεννομυκητίασης, έχει πολλά στεροειδή – ίσως πάρα πολλά – που χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια έχει και διαβήτη που δεν ελέγχεται ή αντιμετωπίζεται καλά».
(Πηγή: huffingtonpost.gr)