H ρύπανση από το «μποτιλιάρισμα στο Σουέζ» προερχόταν τελικά από την Αίτνα – Το σύννεφο διοξειδίου του θείου ταξίδεψε από τη Σικελία μέχρι την Αίγυπτο

rypansi_apo_aitna_1Όλοι κάνουν λάθη. Ακόμα και η Airbus, η οποία ενοχοποίησε το πρόσφατο μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή.

Την απάντηση δίνει τώρα ο δορυφόρος Sentinel-5P, του οποίου οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το σύννεφο διοξειδίου του θείου που κάλυψε την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ προερχόταν τελικά από το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία.

Αναλυτές της Airbus εκτίμησαν αρχικά ότι το διοξείδιο του θείου –επιβλαβές αέριο του οποίου οι εκπομπές ελέγχονται- προερχόταν από τα καυσαέρια των πλοίων που συνωστίζονταν στα δύο άκρα της διώρυγας περιμένοντας να περάσουν.

Το σύννεφο SO2 στις 25 Μαρτίου (ESA / Copernicus)

Το σύννεφο SO2 στις 25 Μαρτίου (ESA / Copernicus)

Η διώρυγα έκλεισε στα τέλη Μαρτίου λόγω προσάραξης του πλοίου Ever Given, το οποίοι σφήνωσε διαγώνια στο κανάλι φορτωμένο με χιλιάδες κοντέινερ.

Το ατύχημα συνέπεσε με την άφιξη του νέφους SO2, μια σύμπτωση που οδήγησε στην εσφαλμένη εκτίμηση. Η Airbus αναγνώρισε το λάθος και την απέσυρε, αναφέρει το BBC που είχε μεταδώσει νωρίτερα την είδηση.

To σφηνωμένο πλοίο Ever Given σε εικόνα δορυφόρου της Maxar Technologies (Reuters)

To σφηνωμένο πλοίο Ever Given σε εικόνα δορυφόρου της Maxar Technologies (Reuters)

Οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα αέρια που εκπέμπει η Αίτνα τείνουν να κινούνται νότια προς τις ακτές της Αφρικής και μετά ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή, διανύοντας απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Το ηφαίστειο των 3.350 μέτρων στην ανατολική ακτή του νησιού της Σικελίας βρίσκεται σε παροξυσμό από τον Φεβρουάριο και συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα, τέφρα και αέρια.

Το διοξείδιο του θείου ενοχοποιείται για καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα και οι εκπομπές του έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεχίζει όμως να εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από την καύση των καυσίμων ναυσιπλοΐας.

To SO2 αντιδρά με την υγρασία της ατμόσφαιρας και σχηματίζει θειικό οξύ, το οποίο πέφτει ως «όξινη βροχή» και προκαλεί βλάβες σε δάση και μνημεία.

Επιπλέον, τα σωματίδια διοξειδίου του θείου ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, γι’ αυτό και μπορούν να προκαλέσουν τους λεγόμενους ηφαιστειακούς χειμώνες σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων εκρήξεων.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399