Ένα drone κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες του «χορού» των ταράνδων για να αποφεύγουν επιθέσεις των εχθρών τους.
Ονομάζεται «κυκλώνας ταράνδων» και είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που έχουν αναπτύξει οι τάρανδοι για να προστατεύεται ένα κοπάδι από τα σαρκοφάγα ζώα που παραμονεύουν για να επιτεθούν. Οι τάρανδοι κινούνται κυκλικά συγχρονισμένα δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους θυμίζοντας έναν κυκλώνα που στροβιλίζεται. Με αυτόν τον τρόπο οι θηρευτές δυσκολεύονται να στοχοποιούν κάποιο ζώο και να το απομονώνουν για να το εξοντώσουν.
Η στρατηγική που έχουν αναπτύξει οι τάρανδοι είναι να κινούνται στις εξωτερικές πλευρές του κύκλου οι αρσενικοί και πιο δυνατοί τάρανδοι και στο εσωτερικό του τα θηλυκά και τα μικρά τους. Ο φωτογράφος Λεβ Φεντοσέγιεφ πήγε με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό και ένα drone σε μια περιοχή λίγο έξω από το χωριό Λοβορέζο που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο στην βορειοδυτική Ρωσία.
Κτηνίατροι είχαν προγραμματίσει να εμβολιάσουν ταράνδους για να προστατευτούν από μια επιδημία της νόσου του άνθρακα που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις περιοχές της Σιβηρίας. Ο Φεντοσέγιεφ ακολούθησε τους κτηνιάτρους και όταν ένα κοπάδι ταράνδων διαισθάνθηκε κίνδυνο και δημιούργησε κυκλώνα πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το drone που κατέγραψε εκπληκτικές εικόνες.
Οι τάρανδοι κινούνται σε κοπάδια που μπορεί να αποτελούνται από μόλις δέκα άτομα μέχρι και κοπάδια που αποτελούνται από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Το μεγαλύτερο κοπάδι ταράνδων που έχει εντοπιστεί είναι το Taimyr που μεταναστεύοντας στην τούνδρα της Σιβηρίας καταγράφηκε πληθυσμός ενός εκατομμυρίου ατόμων.
Εκτός από τον «κυκλώνα» οι τάρανδοι της Αρκτικής έχουν αναπτύξει και άλλους μηχανισμούς σε σχέση με άλλα είδη ταράνδων όπως όραση με ικανότητα να διακρίνει αντικείμενα στο υπεριώδες φως και να εντοπίζει έτσι λύκους και άλλους θηρευτές στο χιονισμένο περιβάλλον. Επίσης εκτός από τους αρσενικούς και οι θηλυκοί τάρανδοι της Αρκτικής διαθέτουν κέρατα. Ανάλογη συμπεριφορά δημιουργώντας κυκλικούς σχηματισμούς έχει παρατηρηθεί στα δελφίνια, του βίσονες και τους ελέφαντες.
(Πηγή: naftemporiki.gr)