Ελάχιστοι έχουν αντισώματα για τη νόσο COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 10%, όπως επισημάνθηκε την Κυριακή (28/02, τοπική ώρα) από επιστήμονα του ΠΟΥ.
Αντισώματα για τη νόσο COVID-19 έχει λιγότερο από το 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Κυριακή (28/02, τοπική ώρα).
Συγκεκριμένα, η Σούμια Σβαμινάθαν, επικεφαλής ερευνήτρια του ΠΟΥ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε μέσω Twitter, σημείωσε ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί μελέτες που αναλύουν εστίες μόλυνσης σε ορισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του RIA Novosti, η ίδια πρόσθεσε πως «αν και τα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μερικές φορές τουλάχιστον ο μισός πληθυσμό της πόλης έχει αντισώματα έναντι της νόσου COVID-19, αυτό δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης».
Μάλιστα, η Σβαμινάθαν ανέφερε:
«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτές τις επιδημιολογικές μελέτες, στην τελευταία μέτρηση, υπήρχαν περίπου 500 και αν τις εξετάσετε μαζί, αποδεικνύεται ότι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι αυτού του ιού».
Στη συνέχεια, η επιστήμονας εξήγησε:
«Φυσικά, για παράδειγμα, σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές υπάρχουν εστίες στις οποίες το 50%-60% του πληθυσμού έχει εκτεθεί στον ιό και έχει αντισώματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μια ολόκληρη πόλη, επαρχία ή κράτος έχει επιτύχει ανοσία της αγέλης».
Τέλος, η Σβαμινάθαν υποστήριξε πως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μέσω του εμβολιασμού.
(Πηγή: sputniknews.gr)