Τον κώδωνα του κινδύνου για την ψυχική υγεία των προσφυγόπουλων κρούουν για ακόμα μία φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ρεπορτάζ του Al Jazeera σχετικά με τις επιπτώσεις των τρομακτικών συνθηκών στις οποίες ζουν τα προσφυγόπουλα στα στρατόπεδα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται τραυματική εμπειρία ενός 8χρονου κοριτσιού, το οποίο ζει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, και είναι ανάμεσα στα πολλά παιδιά δέχτηκε πρόσφατα κλινική φροντίδα ψυχικής υγείας της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Η ανήλικη είχε ζήσει από τη φρίκη της Μόριας, πριν καεί τον περασμένο Αύγουστο, και ήταν μπροστά σε μία διαμάχη μεταξύ προσφύγων, περιμένοντας με τον πατέρα της στην ουρά για φαγητό.
Σύμφωνα με τη μητέρα, μετά τη φρίκη της φωτιάς η μικρή πάθαινε ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις και μετά το παραπάνω περιστατικό πάθαινε συχνά κρίσεις πανικού ενώ γινόταν όλο και πιο απόμακρη.
Χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές φορές, αφού έφτασε σε σημείο να σταματήσει να τρώει και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε αρκετές δραστηριότητες.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας απλώς ξαπλώνει και κλείνει τα μάτια της» λέει η μητέρα της. Τη νύχτα φοράει πάνα επειδή δεν λέει πάντα ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα.
«Μου είναι δύσκολο ως μητέρα. Δεν είχε ποτέ κάποιο πρόβλημα πριν. Όταν ξεκίνησε όλο αυτό ανησυχούσα τόσο πολύ που δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ» λέει η γυναίκα και θυμάται ότι πριν η κόρη της ζωγράφιζε και ονειρευόταν όνειρα να γίνει γιατρός.
Όπως σημειώνει η μητέρα της 8χρονης, η αστυνόμευση του καμπ παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των παιδιών. «Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται την αστυνομία, επειδή υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί γύρω και είναι πολύ δύσκολο να βγεις κανείς από το στρατόπεδο με τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι φυλακή» αναφέρει.
Και η ίδια ίδια νιώθει τον καταυλισμό ως φυλακή. «Ελπίζω πως θα φύγουμε από αυτό το καμπ, αυτή είναι η μοναδική μου ελπίδα».
Το 2020, παιδοψυχολόγοι των ΓΧΣ διαπίστωσαν 50 περιπτώσεις ανηλίκων, που είχαν προβεί σε απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονικές τάσεις.
Επόπτρια ψυχικής υγείας της ΜΚΟ στη Λέσβο δήλωσε στο Al Jazeera ότι έχει δει παιδιά με σοβαρή κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ πολλά έχουν σταματήσει να παίζουν.
«Ως παιδοψυχολόγος, ανησυχώ πολύ όταν τα παιδιά δεν παίζουν καθόλου» είπε για να προσθέσει ότι μπορεί πολλά φέρουν τραύμα, αλλά αν μετακινηθούν σε ασφαλής μέρος με καλές συνθήκες διαβίωσης, θα μπορέσουν να θεραπευτούν.
Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι η οργάνωση προσπαθεί να τους δώσει δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση την οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ζουν. Δεν πρόκειται για θεραπεία αλλά για την επιβίωση.
(Πηγή: efsyn.gr)