Η ποσότητα πλαστικού από μόνη της είναι μεγαλύτερη σε μάζα από ό,τι όλα τα χερσαία ζώα και τα θαλάσσια πλάσματα μαζί.
Το τεράστιο ανθρώπινο αποτύπωμα που άφησε τη σφραγίδα του σε όλο τον κόσμο το 2020 είναι μεγαλύτερο από τον αντίκτυπο όλων των άλλων ζωντανών πραγμάτων στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η ποσότητα πλαστικού από μόνη της είναι μεγαλύτερη σε μάζα από ό,τι όλα τα χερσαία ζώα και τα θαλάσσια πλάσματα μαζί, εκτιμά η μελέτη.
Ενώ τα ανθρώπινα όντα μπορεί να πιστεύουν στο «τεράστιο μέγεθος του πλανήτη και στο φαινομενικά άπειρο του φυσικού κόσμου», οι ερευνητές λένε ότι ήθελαν να παράσχουν μια αντικειμενική και αυστηρή μέτρηση της πραγματικότητας της ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Η έρευνά τους δείχνει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής σκυροδέματος, μετάλλου, πλαστικού, τούβλων και ασφάλτου, έχει φέρει τον κόσμο σε ένα σημείο μετάβασης όπου οι ανθρώπινες κατασκευές – κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης και της αστικής ανάπτυξης – υπερβαίνει τη συνολική βιομάζα που ζει στη Γη.
Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο στον κόσμο είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία ύλης ίσης περισσότερης από το σωματικό βάρος του κάθε εβδομάδα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η σφραγίδα της ανθρωπότητας αυξάνεται ραγδαία σε μέγεθος από τις αρχές του 20ού αιώνα και διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις αλλαγές στην παγκόσμια βιομάζα και την ανθρώπινη μάζα από το 1900 έως σήμερα. Διαπίστωσαν ότι στις αρχές του 20ού αιώνα, η μάζα των ανθρωπογενών αντικειμένων ήταν ίση με περίπου το 3% της συνολικής βιομάζας στον κόσμο. Ομως το 2020, η φτιαγμένη από τον άνθρωπο μάζα έχει φτάσει περίπου 1,1 τρις. τόνους, ξεπερνώντας τη συνολική παγκόσμια βιομάζα.
«Οι μεταβολές στη συνολική ανθρωπογενή μάζα συνδέονται με παγκόσμια γεγονότα όπως οι παγκόσμιοι πόλεμοι και οι μεγάλες οικονομικές κρίσεις», αναφέρει η μελέτη.
«Το πρόσωπο της Γης τον 21ο αιώνα επηρεάζεται άνευ προηγουμένου από τις δραστηριότητες της ανθρωπότητας και την παραγωγή και συσσώρευση ανθρωπογενών αντικειμένων», λένε οι ερευνητές.
Από το 1900 η συνολική βιομάζα έχει μειωθεί ελαφρώς, ενώ η ανθρωπογενής μάζα έχει αυξηθεί γρήγορα σε ρυθμό παραγωγής άνω των 30 γιγατόνων (30.000.000.000 τόνοι) ετησίως. Εάν η ανθρώπινη παραγωγή συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, το βάρος των επιπτώσεών μας θα ξεπεράσει τα 3 τρις. τόνους έως το 2040.