Η Κίνα και το Νεπάλ έδωσαν τέλος σε μια διαφωνία δεκαετιών
Οι κυβερνήσεις της Κίνας και του Νεπάλ ανακοίνωσαν την Τρίτη το νέο επίσημο ύψος του Έβερεστ, βάζοντας τέλος σε μια γεωλογική διαφωνία δεκαετιών.
Η υψηλότερη βουνοκορφή του κόσμου έχει πλέον ύψος 8.848,86 μέτρα, 86 πόντους πάνω από την προηγούμενη μέτρηση του Νεπάλ και περίπου τέσσερα μέτρα ψηλότερα σε σχέση με τις μετρήσεις της Κίνας.
Με το χιόνι ή χωρίς
Η οροσειρά των Ιμαλαΐων άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν η τεκτονική πλάκα της Ινδίας συγκρούστηκε με την Ευρασία και προκάλεσε ανύψωση του γήινου φλοιού.
Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και το Έβερεστ ψηλώνει κατά περίπου μισό μέτρο ανά αιώνα.
Ωστόσο η αύξηση του ύψους που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Κίνα και Νεπάλ δεν οφείλεται σε γεωλογικές διαδικασίες αλλά σε αλλαγή του τρόπου μέτρησης.
Μέχρι σήμερα, το Νεπάλ συνυπολόγιζε το ύψος του χιονιού στην απόκρημνη κορυφή, στην οποία χωράνε να σταθούν μόλις έξι ορειβάτες. Η Κίνα, αντίθετα, υπολόγιζε το ύψος μέχρι την κορυφή των βράχων.
Στη διάρκεια επίσημης τελετής, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο Νεπαλέζος ομόλογός του Πραντίπ Γκιαουάλι πάτησαν ταυτόχρονα δύο κουμπιά και το νέο ύψος άρχισε να αναβοσβήνει σε μια οθόνη.
Το νέο ύψος του Έβερεστ, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, συμφωνήθηκε έπειτα από ξεχωριστές αποστολές του Νεπάλ και της Κίνας στη χιονισμένη βουνοκορφή το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το Associated Press, ορισμένοι γεωλόγοι ανησυχούσαν ότι το Έβερεστ ίσως είχε κοντύνει έπειτα από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που χτύπησε την περιοχή το 2015 και σκότωσε 9.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 19 ορειβάτες που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα στους πρόποδες του βουνού. Οι ανησυχίες τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.
Το ύψος του Έβερεστ μετρήθηκε για πρώτη φορά από βρετανική ομάδα το 1856, η οποία έδωσε το νούμερο των 8.842 μέτρων.
Μια πιο ευρέως αποδεκτή τιμή ήταν τα 8.848 μέτρα που υπολόγισε η Ινδία το 1954.
Το 1999, αποστολή του National Geographic μέτρησε με GPS το ύψος του βουνού στα 8.850 μέτρα, ενώ το 2005 κινεζική ομάδα ανέφερε πως το ύψος ήταν 8.844,43 μέτρα.
Πώς μετριέται ένα βουνό
Πώς όμως είναι δυνατό να μετρηθεί με τόση ακρίβεια το ύψος ενός πελώριου βουνού;
Το ύψος μετράται πάντα από το μέσο επίπεδο της θάλασσας κοντά στο βουνό. Το Νεπάλ χρησιμοποίησε ως επίπεδο αναφοράς τον Κόλπο της Βεγγάλης, ενώ η Κίνα προτίμησε την Κίτρινη Θάλασσα, όπως ανέφερε η κρατική κινεζική εφημερίδα China Daily.
Μετά τον καθορισμό ενός επιπέδου αναφοράς, επόμενο βήμα είναι η δημιουργία σταθμών μέτρησης που έχουν οπτική επαφή με την κορυφή. Τελικό στάδιο είναι η αποστολή τοπογράφων που εγκαθιστούν έναν τοπογραφικό φάρο στο ψηλότερο σημείο.
Οι περιμετρικοί σταθμοί μπορούν τότε να μετρήσουν την απόστασή τους από τον φάρο και από εκεί να υπολογίσουν το ύψος με τη μέθοδο της τριγωνομετρίας.
«Όταν ο φάρος τοποθετήθηκε στην κορυφή, τοπογράφοι σε σταθμούς γύρω από την βουνοκορυφή μέτρησαν την απόσταση ανάμεσα στον φάρο και έξι άλλα σημεία, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον έξι τρίγωνα μπορούν να μετρηθούν προκειμένου να υπολογιστεί στο ύψος» εξήγησε στην China Dailyο ο Ζιαν Τάο, μέλος της αποστολής.
Η ομάδα του Νεπάλ χρησιμοποίησε επίσης μετρήσεις GPS, ενώ η Κίνα προτίμησε το εγχώριο σύστημα πλοήγησης Baidu.
«Είναι ένα ορόσημο για την ορειβασία που βάζει τέλος στη διαμάχη για το ύψος. Στο εξής θα έχουμε ένα νούμερο» σχολίασε ο Σάντα Μπιρ Λάμα, πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.
(Πηγή: in.gr)