Οι τέχνες να εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο

Πολιτιστικές δραστηριότητες που θα δώσουν διέξοδο και στους ανθρώπους του χώρου που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Παιδιά σε θεατρικό παιχνίδι

Παιδιά σε θεατρικό παιχνίδι

«Τέχνη και Σχολείο», μια πρωτοβουλία-πρόταση στήριξης από μια ομάδα καλλιτεχνών έρχεται να εισηγηθεί μια διέξοδο στους ανθρώπους των τεχνών και κυρίως στον κόσμο του θεάτρου και της μουσικής που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο της πανδημίας των περιοριστικών μέτρων.

Η διέξοδος που προτείνεται αφορά την ώσμωση του πολιτισμού με τη δημόσια εκπαίδευση, η οποία, ούτως ή άλλως, χρειάζεται ενίσχυση. Η επείγουσα ανάγκη για πολιτιστικές δραστηριότητες στα σχολεία μπορεί, τώρα, να αποδειχθεί μια δημιουργική και δυναμική προοπτική για μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου. Αρκεί η πολιτεία, με οργάνωση και σύστημα, να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα δημόσια σχολεία. Με την εποπτεία των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία των καλλιτεχνών, μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο πεδίο δημιουργικής έκφρασης και οι καλλιτέχνες να επιτελέσουν τον πολύτιμο κοινωνικό τους ρόλο.

Η πρόταση είναι η εξής:

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου θα μπορούν, στο πλαίσιο ενός προσεκτικά οργανωμένου προγράμματος, να συνεργαστούν με τους διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν καλλιτεχνικά μαθήματα ή εκπαιδευτικούς-υπευθύνους για τις θεατρικές ή άλλες ομάδες, για να τους προτείνουν και να σχεδιάσουν μαζί πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων, η συνεργασία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει συμμετοχή και παροχή υποστήριξης στις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που γίνονται στα σχολεία –ώστε να εμπλουτιστούν με τη ματιά και την εμπειρία των επαγγελματιών, που θα μεταφέρουν όλο το πλέγμα της θεατρικής πράξης (σκηνικά, κοστούμια, μουσική, κίνηση)–, προγραμματισμό θεατρικών αναλογίων, συζητήσεων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων, διά ζώσης ή και διαδικτυακά. Σε αυτές μπορούν να εμπλακούν ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, φωτιστές, ηχολήπτες, εικαστικοί κ.λπ., ώστε τα παιδιά να συμμετάσχουν σε ολοκληρωμένα σχέδια δημιουργίας.

Αν το εγχείρημα αγκαλιαστεί και οργανωθεί από τους ιθύνοντες (πρωτίστως από το υπουργείο Παιδείας), τότε η οικονομική του στήριξη, παρά τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, θα επιφέρει μια σημαντικότατη προσέγγιση του κόσμου των τεχνών με τον κόσμο της δημόσιας εκπαίδευσης, δημιουργώντας μια σχέση με ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα, κοινωνικά και εκπαιδευτικά.

Για παράδειγμα, υπάρχει συγκεκριμένη προτεραιότητα στα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα κονδύλια, που είναι δυνατόν να δεσμευθούν εφόσον υπάρξει άμεσα απόφαση από την πολιτεία, υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης από τον τακτικό προϋπολογισμό, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και κονδύλια από τους δήμους. Αυτά τα χρήματα, κατανεμημένα με διαφάνεια ανά εκπαιδευτική μονάδα και ομάδα καλλιτεχνών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά μεγάλο τμήμα των χειμαζόμενων ανθρώπων της τέχνης.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ουτοπική πρόταση, αλλά ρεαλιστική προοπτική. Το θεσμικό και νομοθετικό καθεστώς το επιτρέπει, κονδύλια βρίσκονται. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική βούληση, η κινητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων, ώστε να εμπλακούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα, και, παράλληλα, να πεισθούν σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων ότι το δημόσιο σχολείο διαθέτει πολλές και πολλαπλές δυνατότητες συμπόρευσης και συνδημιουργίας με την κοινωνία και η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές. Αυτό ζητούμε, ως κάτι εφικτό, που μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, για τη στήριξη των ανθρώπων της τέχνης στη χώρα, αλλά και για να ενθαρρυνθεί μια άλλη σχέση με τον πολιτισμό και να δοθεί επιτέλους έμφαση στην ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων των παιδιών και των εφήβων. Το σχολείο πρέπει να είναι ο χώρος όπου, μετά την τραυματική εμπειρία της πανδημίας και μέσα από την ενίσχυση παράλληλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και δράσεων, θα καλλιεργηθούν η κοινωνική συνοχή και η δημιουργική σκέψη.

Την παραπάνω πρόταση στηρίζουν πολλοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μεταφραστές, σκηνογράφοι, συνθέτες, λογοτέχνες, θεατρολόγοι, εκπαιδευτικοί. Ανάμεσά τους οι Κώστας Βόμβολος, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιάννης Αναστασάκης, Βασίλης Βαφέας, Εφη Γιαννοπούλου, Ιώ Βουλγαράκη, Θανάσης Δήμου, Γιάννης Καλαβριανός, Βασίλης Κουκαλάνι, Γιάννης Λεοντάρης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Χριστιανάκης, Γιάννης Μόσχος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Πολέμη, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Σοφία Σεϊρλή, Λένα Πλάτωνος, Στάθης Δρογώσης, Παντελής Δεντάκης κ.ά.

*Όποιος επιθυμεί να συνυπογράψει την Πρωτοβουλία-Πρόταση Στήριξης των Καλλιτεχνών μπορεί να στείλει μήνυμα στην επίσημη σελίδα που υπάρχει στο Facebook με το όνομα και την ιδιότητά του.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399