Συντάκτης: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Το σενάριο ενός καθολικού lockdown στην Αττική είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ακόμη μας χωρίζει απόσταση από το να πατηθεί το «κόκκινο κουμπί».
Βρίσκεται η Αθήνα κοντά σε ένα γενικό lockdown σαν αυτό σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες;
Καταρχάς, λοιμωξιολόγοι, αλλά και οι αρμόδιες αρχές δεν βλέπουν καμία σύγκριση ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μερίδα των λοιμωξιολόγων θεωρούν πως τα μαθηματικά μοντέλα απέτυχαν στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και πως κανένα δεν προέβλεψε αυτό που τελικά συνέβη σε ραγδαίο χρόνο (από πράσινη η Θεσσαλονίκη έγινε πορτοκαλί κι έπειτα κόκκινη και τελικά γκρι μέσα σε μια άκρως επιθετική πορεία).
«Ο ιός δεν προβλέπεται από κανένα μαθηματικό μοντέλο» μας έλεγαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως αυτό που τα μαθηματικά μοντέλα δεν μπορούν να προβλέψουν, είναι η συμπεριφορά του κοινού.
Στη Θεσσαλονίκη, η συμπεριφορά του κόσμου θεωρείται από τους ειδικούς εδώ και καιρό ως «λάθος», με τη μεγάλη εικόνα να «περιέχει» πάρτι, συνωστισμό μέσα και έξω σε εκκλησίες, πανηγυρισμούς, πλατείες, διαμαρτυρίες κ.ο.κ.
Γιατί είναι η δύσκολη η απόφαση για το lockdown στην Αθήνα
Την ίδια στιγμή, ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αθήνα παραμένει για την κυβέρνηση η πιο δύσκολη απόφαση δεδομένου ότι είναι η πρωτεύουσα όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (το ποσοστό φτάνει το 80% σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα). Το διακύβευμα λοιπόν είναι μεγάλο.
Κρίσιμο είναι όμως το διακύβευμα και για τη δημόσια υγεία, αλλά και τον πολιτικό αντίκτυπο σε περίπτωση που γεμίσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και πάψει να είναι δυνατή η διαχείριση των κρουσμάτων.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, η Αττική δεν θεωρείται τόσο «κόκκινη» (ή γκρι) όσο η Θεσσαλονίκη, μιας και τα νούμερά τους είναι παραπλήσια σε κρούσματα, αλλά στην Αθήνα αντιστοιχούν σε πληθυσμό 6.000.000 και όχι στο 1.000.000 της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση της πρωτεύουσας δηλαδή θεωρείται μεν επιδεινούμενη, αλλά για την ώρα σταθερά και ελεγχόμενα επιδεινούμενη. Το επιδημιολογικό φορτίο της Θεσσαλονίκης είναι πολύ βαρύ για τον πληθυσμό της.
Τι θα κρίνει το lockdown στην Αττική
Από την άλλη, όπως μας είπε άλλο μέλος της επιτροπής των ειδικών, το ολικό lockdown στην Αττική –όπως συμβαίνει τώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες- δεν είναι έξω από τις λύσεις που εξετάζονται, αν τα πράγματα αρχίσουν να παίρνουν απότομα μια ξέφρενη πορεία.
«Το ακολουθούν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.ο.κ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αν η κατάσταση ξεφύγει στην Ελλάδα να μην το κάνουμε κι εδώ. Απλώς η χώρα μας δεν βρίσκεται ακόμα σε έκρυθμη κατάσταση» μας είπαν.
Σε κάθε περίπτωση, το τέλος αυτής της εβδομάδας θα είναι μια «πυξίδα» για το τι μέλλει γεννέσθαι στην Αττική. Η εικόνα θα έχει αρχίσει να φαίνεται ακόμα κι αν τα νέα έκτακτα μέτρα για να αποδώσουν θέλουν 14 ημέρες. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει 14 ημέρες αν η εικόνα στη μητρόπολη πάρει γρήγορα… κατεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Η «άσκηση» ισορροπίας και η εξέλιξη των κρουσμάτων στην Αττική
Στην ουσία, αυτό που επιτροπή και Αρμόδιες αρχές εξετάζουν προσεκτικά τώρα είναι μια «χρυσή ισορροπία» ανάμεσα στους εξής παράγοντες: Καθολική συμμόρφωση του κοινού στα μέτρα, αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων, ρυθμός και αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ και σε απλές νοσηλείες, και ταχύτητα πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων.
Ιδού τι δείχνουν τα νούμερα των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην Αττική :
- 29 Οκτωβρίου: 335
- 30 Οκτωβρίου: 422
- 31 Οκτωβρίου: 464
- 1η Νοεμβρίου: 300
- 2 Νοεμβρίου: 362
Τι γίνεται με τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική
Για την ώρα, οι αρμόδιοι δεν θεωρούν επίσης εύκολο να «φρακάρουν» εν μία νυκτί οι κλίνες ΜΕΘ κι ότι πριν γίνει αυτό -πράγμα που θα δώσει σημάδια- θα έχει επιβληθεί lockdown και στην Αττική.
H κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής πάντως, χθες, είχε ως εξής: Από 127 κλίνες κατειλημμένες ήταν οι 95 και κενές 32.
Αναλυτικά:
- Θριάσιο: 6 νοσηλευόμενοι – 2 κενά
- Αττικόν: 12 νοσηλευόμενοι – 5 κενά
- Ασκληπιείο. 8 νοσηλευόμενοι – 4 κενά
- Ελπίς: 3 νοσηλευόμενοι – 3 κενά
Επίσης:
- Γεννηματάς: 8 νοσηλευόμενοι – 3 κενά
- Ευαγγελισμός: 25 νοσηλευόμενοι – 3 κενά
- Σωτηρία: 30 νοσηλευόμενοι – 11 κενά
- ΝΙΜΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι – Ένα κενό
(Πηγή: sputniknews.gr)