Της Έφης Τριήρη
Δραματική προειδοποίηση για κίνδυνο απώλειας του ενός τετάρτου του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού από την πρόοδο της τεχνολογίας αυτοματοποίησης απευθύνουν οικονομολόγοι, την ώρα που ο κλάδος των ρομπότ και της ψηφιοποίησης αναδεικνύεται σε έναν από τους ελάχιστους «νικητές» του φετινού έτους, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι οικονομολόγοι Ζίαντ Ντάουντ και Σκοτ Τζόνσον προειδοποίησαν ότι 800 εκατ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους, με πιο ευάλωτο το εργατικό δυναμικό στις χώρες του Αραβικού Συμβουλίου Συνεργασίας, στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Και αυτό επειδή, όπως εξηγούν, οι χώρες αυτές έχουν μία μεγάλη αναλογία σε εργατικό δυναμικό σε ρόλους ρουτίνας που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από μηχανές. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη ανισότητα εισοδήματος και μεγαλύτερη κοινωνική πόλωση. Οι ίδιοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ωστόσο ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τις πλέον εκτεθειμένες χώρες με ραγδαία γηράσκοντες πληθυσμούς να αντισταθμίσουν το δημογραφικό πρόβλημα στις οικονομίες τους. Επίσης, πρόσφατα και η McKinsey είχε προειδοποιήσει ότι η αυτοματοποίηση θέτει σε κίνδυνο 51 εκατ. θέσεις εργασίας και γι’ αυτό περισσότεροι από 90 εκατ. εργαζόμενοι στην Ευρώπη, ήτοι το 40% του συνολικού εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να αναπτύξουν νέα προσόντα και εξειδίκευση την προσεχή 10ετία για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη θέση τους.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η εξάπλωση της πανδημίας έχει επιταχύνει τη χρήση των ρομπότ και άλλων τεχνολογιών, δίδοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους με λιγότερους εργαζομένους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία Blue Ocean Robotics με έδρα τη Δανία, που «είδε» τις πωλήσεις της σε ρομπότ που απολυμαίνουν χώρους να αυξάνονται 1.000% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους εν μέσω της απρόσμενα μεγάλης ζήτησης από νοσοκομεία, σχολεία και αεροδρόμια.
Στη βιομηχανία
Πράγματι, το εμπόριο και ο όγκος παραγωγής όσον αφορά ρομπότ και τεχνολογία αυτοματισμού παρουσιάζει αύξηση σε πολλές χώρες, παρά τη γενικότερη κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου.
Οι αμερικανικές εισαγωγές αγαθών συρρικνώθηκαν 11% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όμως οι εισαγωγές ρομπότ για βιομηχανική χρήση αυξήθηκαν 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ. Επίσης, οι εξαγωγές ρομπότ από την Ιαπωνία αυξήθηκαν 13% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Ιαπωνικής Ένωσης Ρομπότ. Στην Κίνα, η παραγωγή ρομπότ για βιομηχανική χρήση αυξήθηκε 14% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ στην Ευρωζώνη η παραγωγή εξοπλισμού ειδικού σκοπού, καθώς και ανυψωτικών και μεταφορικών μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων και ρομπότ για βιομηχανική χρήση, ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη άλλων κλάδων, ειδικά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο, η αγορά απασχόλησης της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,1% στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των ρομπότ που θα προσφέρουν επαγγελματικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο θα αυξηθεί κατά 38% φέτος, τάση που θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα έτη. Τη μερίδα του λέοντος θα έχουν τα ρομπότ στον χώρο logistics με τον αριθμό τους να διπλασιάζεται από 2019 έως 2021. Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν όλοι οι τύποι ρομπότ, ειδικά στον χώρο της ιατρικής και της καθαριότητας. Οι αλλαγές στην υιοθέτηση τεχνολογιών αυτοματισμού και ψηφιοποίησης λαμβάνουν χώρα 25 φορές πιο γρήγορα σήμερα μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.
(Πηγή: naftemporiki.gr)