Ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα λέει ότι «η δικαιοσύνη είναι γλυκιά αλλά μπορούσε να έρθει νωρίτερα»
«Η δικαιοσύνη είναι τόσο γλυκιά», λέει χαμογελώντας ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Και όταν την περιμένεις τόσο πολύ, είναι πολύ όμορφη» εξηγεί στον Guardian.
Ο επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα ήταν από αυτούς που βίωσε έντονα και από πολύ την άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής, της πιο βίαιης νεοναζιστικής οργάνωσης στην Ευρώπη, όπως την χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα.
Καθώς ανακοινώθηκε η ετυμηγορία το πρωί της Τετάρτης, ο Ασλαμ, βασικός μάρτυρας στη μαραθώνια δίκη, ύψωσε τις γροθιές του στον αέρα.
Αλλά θα έχει πάντα κάτι να μετανιώνει: ότι αυτός και άλλοι επικεφαλής ομάδων μεταναστών στην Ελλάδα δεν μίλησαν νωρίτερα. «Είναι η σιωπή που πονάει περισσότερο», παραδέχτηκε. «Αν είχαμε τολμήσει να μιλήσουμε, αν οι Έλληνες είχαν τολμήσει να μιλήσουν, ίσως τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί».
Αντ ’αυτού, μια «βασιλεία τρόμου» αφέθηκε να αναπτυχθεί καθώς οι αμετανόητοι φασίστες πήραν το νόμο στα χέρια τους, σπέρνοντας φόβο και τρόμο. Οι μετανάστες ξυλοκοπήθηκαν καθώς περπατούσαν στους δρόμους. Τα γραφεία της κοινότητας των μεταναστών δέχτηκαν ξεδιάντροπες επιθέσεις, τα καταστήματά τους και τα υπόγεια τζαμιά τους διαλύθηκαν από εμπρηστικούς μηχανισμούς, τονίζει ο Guardian.
«Κανείς δεν ξέρει πόσες δολοφονίες υπήρξαν πραγματικά», υπογραμμίζει ο Ασλάμ. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχαν περισσότερες από 900 επιθέσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα. Οι άνθρωποι σύρθηκαν με τη βία μέσα από λεωφορεία, από άνδρες ντυμένους με μαύρα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής και ξυλοκοπήθηκαν σε στάσεις λεωφορείων. Πολλοί μαχαιρώθηκαν. Έχω όλες τις λεπτομέρειες στα σημειωματάριά μου» αναφέρει.
Περισσότερες από 600 από τις καταγγελλόμενες επιθέσεις ήταν εναντίον Πακιστανών. Καθώς εξελίχθηκαν οι έρευνες, αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι Έλληνες αστυνομικοί είχαν ισχυρούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή. «Η αστυνομία έριχνε το φταίξιμο στις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αλλοδαπών διαφορετικών εθνικοτήτων. Τώρα ξέρουμε γιατί» συνεχίζει ο Ασλαμ.
Τον Ιανουάριο του 2013 ένας Πακιστανός μετανάστης, ο Σαχζάτ Λουκμάν, 27 ετών, μαχαιρώθηκε θανάσιμα από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής στα Πετράλωνα. Στους δράστες επεβλήθη ισόβια κάθειρξη, αλλά οι ποινές τους άλλαξαν και αμφότεροι αποφυλακίστηκαν πέρυσι. Στις έρευνες που είχαν γίνει στα σπίτια τους, η αστυνομία ανακάλυψε φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και μια κρύπτη με οπλισμό.
Ο Λουκμάν ήταν ένα από τα πολλά θύματα των χρυσαυγιτών. Μια άλλη δολοφονία, αυτή του Παύλου Φύσσα, αποδείχθηκε η αρχή του τέλους τους.
«Αλλά υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουμε από αυτό», συμπεραίνει ο Ασλάμ. «Ήμασταν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ το 1986. Τώρα είμαστε λιγότερο από μισοί, επειδή τόσοι πολλοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, εν μέρει από φόβο. Δέκα χρόνια είναι πολύς χρόνος για να περιμένουμε αυτήν την ημέρα. Υπάρχουν όμως θύματα που δεν μπορούν να θυμηθούν και δεν είναι μαζί μας σήμερα. Πρέπει να τα θυμόμαστε. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτά τα εγκλήματα».