Συντάκτης: Βασίλης Λαμπρόπουλος
Ο αναλυτικός πίνακας για τις τεράστιες διαστάσεις της πανδημίας – Η δραματική σύγκριση με Ιταλία, Γαλλία Ισπανία και Μ. Βρετανία, τα ορφανά κρούσματα κι η συσσώρευση κρουσμάτων στην Αττική – Τα δεδομένα του τελευταίου δεκαημέρου
Η Ελλάδα έχει πλέον τετραπλάσια ποσοστά θνησιμότητας από αυτά της Μ. Βρετανίας, πενταπλάσια από εκείνα της Γαλλίας και σχεδόν διπλάσια από αυτά της Ιταλίας.
Μόνο η Ισπανία από χώρες που είχαν πληγεί σφοδρά από το επονομαζόμενο «πρώτο κύμα» της φονικής επιδημίας ξεπερνά τώρα τη χώρα μας στο ποσοστό κατ’ αναλογία των θανάτων.
Τις τελευταίες ημέρες έχει διπλασιασθεί ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων, ενώ σημαντικό πρόβλημα στον περιορισμό της πανδημίας παρουσιάζει ο αριθμός των «ορφανών» κρουσμάτων που φτάνει το 50% αυτών που καταγράφονται κάθε ημέρα από τις κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη το 69% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ δυστυχώς καταλήγουν επιβεβαιώνοντας τις αναφορές των ιατρών για το μεγάλο ποσοστό θανάτων των διασωληνωμένων.
Αυτά είναι ορισμένα από τα δραματικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπου παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία στο κρίσιμο τελευταίο δεκαήμερο 18-27 Σεπτεμβρίου. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.706 κρούσματα και 52 θάνατοι με αντιστοιχία δηλαδή 19 αποβιωσάντων στα 1000 κρούσματα και κατά μέσο όρο 5,2 θανάτων κάθε ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακριβώς προηγούμενο δεκαήμερο. 9-18 Σεπτεμβρίου, είχε καταγραφεί περίπου ο ίδιος αριθμός κρουσμάτων (2.658) αλλά με 34 θανάτους που αντιστοιχεί σε μέσο όρο θανάτων 3,4 την ημέρα και 12 νεκρούς στις 1000 διαγνώσεις. Το καλοκαίρι ο μέσος αριθμός θανάτων από covid-19 ήταν μόνο δύο κάθε ημέρα.
Τι δείχνει η σύγκριση με Ιταλία, Γαλλία και Μ. Βρετανία
Το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία έχουν εντοπισθεί 14.939 νοσούντες με 167 θανάτους (11 νεκροί ανά 1000 κρούσματα), στη Γαλλία 109.873 νοσούντες και 479 θάνατοι (ποσοστό τεσσάρων θανάτων στους 1000 καταγεγραμμένους φορείς).
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία είναι 24 κρούσματα ανά 1000 κατοίκους και στη Μ. Βρετανία με πέντε άτομα που χάνουν τη ζωή τους στους 1000 ασθενείς.
Όμως, κι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η Ελλάδα έχει ανέλθει – με βάση τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου -στη λίστα με τον αριθμό των θανάτων ανά 1.000.000 κατοίκους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα έχει πλέον πέντε θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, όταν στη Μ. Βρετανία, που είχε δεχθεί αδυσώπητα πλήγματα από την πανδημία τον Μάιο, έχει πλέον μόνο 3,7 νεκρούς στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα, ενώ στην Ιταλία –όπου την άνοιξη είχε εξελιχθεί ο εφιάλτης με τους 900 περίπου θανάτους καθημερινά- πλέον εντοπίζονται 2,7 θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους μεσα σε ένα 15ημερο.
Στην Ισπανία το ίδιο τελευταίο χρονικό διάστημα κατεγράφησαν 15 θάνατοι στον ίδιο αριθμό κατοίκων.
Ακόμη, το τελευταίο δεκαήμερο αν συνυπολογισθεί ο αριθμός αρχικού αριθμού διασωληνωμένων στις 18 Σεπτεμβρίου (71) , οι 52 θάνατοι κι οι 23 έξοδοι από τις ΜΕΘ διαπιστώνεται ότι εισήχθησαν στις συγκεκριμένες μονάδες 72 άτομα.
Οι θάνατοι ανθρώπων ηλικίας άνω των 64 ετών ήταν το τελευταίο δεκαήμερο 40, ενώ οι νοσούντες του τελευταίου δεκαημέρου αυτής της ηλικίας ήταν 259.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική που φθάνει σχεδόν το 60% σε σχέση με αυτό της επικράτειας όταν το ποσοστό αυτό ήταν της τάξης του 20-30% το καλοκαίρι.
(Πηγή: in.gr)