Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Συνολικά 1,4 εκατ. νέοι άνεργοι και 28 εκατ. σε κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στις ΗΠΑ ● Επιδείνωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και έκκληση του ΟΗΕ για επίδομα επιβίωσης σε 2,7 δισ. φτωχούς σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες ● Η διακοπή του εβδομαδιαίου τσεκ των 600 δολαρίων εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,5% στο β’ εξάμηνο και σε απώλεια ακόμη και 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας.
Kοινωνική υδρογονοβόμβα τροφοδοτεί η ανεπαρκής απάντηση των μεγάλων κυβερνήσεων του κόσμου στην πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Προσκολλημένες στην οικονομία της αγοράς και την εξυπηρέτηση των ισχυρών συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα, οι περισσότερες εξ αυτών απέφυγαν να σπάσουν αυγά ξεπερνώντας το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα και να λάβουν τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται. Βρίσκονται έτσι ξανά αντιμέτωπες με τα χειρότερα μπροστά τους, καθώς ο κορονοϊός επανακάμπτει, η οικονομία δεν δείχνει να πιάνει πάτο ακόμη και οι στρατιές των ανέργων και των εξαθλιωμένων μεγαλώνουν.
Στις ΗΠΑ, μετά από 4 μήνες συνεχούς πτώσης, οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 100 χιλιάδες, στο 1,4 εκατομμύρια. Οι αιτήσεις των ανέργων είχαν υποχωρήσει κάθετα από τον Μάρτιο, όταν ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια την εβδομάδα. Παρέμεναν βέβαια σταθερά πάνω από 1,3 εκατ., σε διπλάσιο επίπεδο από το προ κορονοϊού προηγούμενο ρεκόρ των 692.000 που καταγράφηκε το 1982.
Καθώς ο αριθμός κρουσμάτων του ιού επανακάμπτει και αρκετές Πολιτείες επανεξετάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν περαιτέρω στη συνέχεια. Η επιδείνωση αυτή στην αμερικανική αγορά εργασίας έρχεται λίγο πριν από την εκπνοή του προγράμματος παροχής του επιδόματος ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα στο τέλος του μήνα, το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει πέραν των αντίστοιχων των Πολιτειών.
Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη αποφασίσει την επέκτασή του, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνει τη μείωσή του κατά 70%. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί γραμμή ζωής για περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχασαν τη δουλειά τους στην κρίση. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να διορθώσουν τις τρύπες του προγράμματος επιδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση της απασχόλησης σε αυτές που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο φίλια οικονομικά συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις αφήνοντας τους μικρούς απέξω.
Η διακοπή του εβδομαδιαίου τσεκ των 600 δολαρίων εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 2,5% στο β’ εξάμηνο και σε απώλεια ακόμη και 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει τρομακτική όταν ένας στους 10 Αμερικανούς δεν έχει αυτή τη στιγμή επαρκή σίτιση. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος για μαύρους και ισπανόφωνους, ενώ το 1/3 των πρώτων και το ¼ των δεύτερων καθυστερούν να πληρώσουν και το ενοίκιο του σπιτιού τους.
Συνολικά 28 εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να βρεθούν τους επόμενους μήνες στον δρόμο αν το κράτος πάψει να μεριμνά γι’ αυτούς και το μορατόριουμ στις εξώσεις αποσυρθεί οριστικά από όλες τις Πολιτείες. Το νούμερο είναι περίπου τριπλάσιο των 10 εκατ. Αμερικανών που έχασαν τα σπίτια τους μετά το κραχ στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ το 2008. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια εκδίωξη ενοικιαστών από τα σπίτια τους θα είναι πρωτοφανής για τη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, καθώς οι άστεγοι θα υποχρεωθούν να συνωστιστούν σε σπίτια συγγενών ή σε κρατικές εγκαταστάσεις.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εν τω μεταξύ, οι πολιτικές ηγεσίες της Ε.Ε. πανηγυρίζουν ακόμη για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής και για τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντληθούν από τις αγορές προκειμένου να διανεμηθούν για την ανάκαμψη. Ωστόσο κάποια στοιχεία γεννούν δεύτερες σκέψεις. Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκε απροσδόκητα στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, παρότι οι αναλυτές προέβλεπαν ισχυρή βελτίωσή της.
Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι η οικονομική συρρίκνωση των χωρών της ευρωζώνης δεν έχει καταλαγιάσει σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις αρκετών κυβερνήσεων. Επίσης ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αδυνατούν επί του παρόντος να τονώσουν με υψηλότερες δαπάνες την οικονομική δραστηριότητα.
Το μήνυμα είναι σαφές: Αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση της απασχόλησης και των εισοδημάτων τους, αν δεν μπει χρήμα στις τσέπες τους, η τόνωση της ζήτησης από την πλευρά τους είναι απίθανη. Το ζήτημα αυτό ουδόλως απασχόλησε τη σύνοδο, σε αντίθεση π.χ. με τις μεταρρυθμίσεις που δογματικά αποτελούν για ακόμη μια φορά βασικό όρο για λήψη κεφαλαίων στην Ε.Ε. και οικονομική μεγέθυνση.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παροχή ενός βασικού εισοδήματος στα 2,7 δισεκατομμύρια πιο φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες. Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον οργανισμό, μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού επιτρέποντας στους αποδέκτες της να μείνουν σπίτι και να μην εργάζονται…
Έκκληση που μάλλον αποτελεί… ψιλά γράμματα για τους παραπάνω.
(Πηγή: efsyn.gr)