Ένα 19χρονο κορίτσι έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν μοιράστηκε μια σειρά από βίντεο στα οποία περιγράφει την εμπειρία της με τον αυτισμό, θέλοντας να παρουσιάσει την αλήθεια, μακριά από τους μύθους και την παρανόηση που συχνά έχουν οι άνθρωποι για αναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτή.
Η Πέιτζ Λάιλ από το Οντάριο του Καναδά, δημοσίευσε τα βίντεό της στο Tik Tok, με την ονομασία «Αυτισμός για κορίτσια», τα οποία έλαβαν χιλιάδες σχόλια, επαινώντας την ειλικρινή και άμεση «ματιά» σε αυτό που αντιμετωπίζει η ίδια καθημερινά στη ζωή της.
Αφορμή στάθηκε η απόφασή της να μην κρύβεται πια και να μιλήσει ανοιχτά δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει τι σημαίνει για κάποιον να ζει με μία αναπτυξιακή διαταραχή.
Διαφορά διάγνωσης ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια
«Τα κορίτσια συνήθως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα αγόρια», λέει η Λάιλ, «γι ‘αυτό και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να διαγνωστούν».
Η κοπέλα εξηγεί ότι η ίδια διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 15 ετών και θεωρεί ότι τα κορίτσια αργούν πολύ να διαγνωστούν σε σχέση με τους άνδρες, καθώς τα χαρακτηριστικά και οι ενδείξεις διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στα δύο φύλα.
«Πολλοί, όταν σκέφτονται τον αυτισμό, σκέφτονται για ανθρώπους που δεν είναι καλοί σε κοινωνικές καταστάσεις. Όμως για πολλά κορίτσια, ισχύει το εντελώς αντίθετο», εξηγεί.
Τα κορίτσια, όπως λέει, είναι πιο ικανά στο να «καμουφλάρουν» τα χαρακτηριστικά τους και να υιοθετούν συμπεριφορές από μη αυτιστικά άτομα στον κοινωνικό τους περίγυρο, σε σχέση με τα αγόρια
Μία μελέτη 2019 σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των φύλων, ανάμεσα στα άτομα με αυτισμό διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν στο φάσμα, μια στατιστική που συνδέεται εν μέρει με το «καμουφλάρισμα» των χαρακτηριστικών από τις γυναίκες.
Αυτισμός «υψηλής λειτουργικότητας» και «χαμηλής λειτουργικότητας»
Η νεαρή επισημαίνει την προσοχή στην αντίληψη του κόσμου για τον αυτισμό και για τον διαχωρισμό της διαταραχής σε «υψηλής λειτουργικότητας» και «χαμηλής λειτουργικότητας».
Όπως λέει η ίδια, αυτό δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει διαχωρισμός στην διαταραχή, τα άτομα με αυτισμό νιώθουν το ίδιο.
Αντιθέτως οι φράσεις «υψηλής λειτουργικότητας» και «χαμηλής λειτουργικότητας» δεν είναι καθόλου κολακευτικές.
«Ξέρω ότι μπορεί να σκέφτεστε ότι το να πείτε: “είσαι υψηλής λειτουργικότητας” είναι κοπλιμέντο. ΔΕΝ είναι κομπλιμέντο. Στην πραγματικότητα είναι μια υπενθύμιση ότι απλώς το κρύβω και είναι πολύ δύσκολο», λέει χαρακτηριστικά.
Αυτισμός και ψυχικές διαταραχές
Η Πέιτζ αναφέρει επίσης ότι τα κορίτσια με αυτισμό είναι σύνηθες να ζουν με κάποιες ψυχικές διαταραχές.
Όπως αποκάλυψε, η ίδια ζει με επτά και μία από τις βασικές είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD).
Όμως όπως το νιώθει η ίδια «είναι απλώς ένα συναίσθημα ότι ο κόσμος χρειάζεται κανόνες για να τον καταλάβεις».
Αναφέρει ότι πολλά άτομα με αυτισμό ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για πράγματα όπως η ψυχολογία ή η ανατομία του ανθρώπινου σώματος γιατί έτσι «μπορούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος».
«Είναι ο δικός μας τρόπος να καταλάβουμε πως να ζούμε μέσα σε αυτόν», καταλήγει η Πέιτζ.
Για περισσότερα δείτε εδώ:
https://www.instagram.com/paigelayle/
(Πηγή: sputniknews.gr)