Η αστυνομία στις ΗΠΑ σκοτώνει και φυλακίζει πιο πολύ από κάθε αναπτυγμένη χώρα

Συντάκτης: Γεωργία Σάκκουλα

AP Photo

AP Photo

Συντριπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για την αστυνομική βία και βαρβαρότητα στις ΗΠΑ, που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και το κύμα οργισμένων διαδηλώσεων που πυροδότησε κυρίως στην Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Φλόιντ ήταν ένας από τους πολλούς Αμερικανούς που σκοτώνονται από αστυνομικούς κάθε χρόνο. Όμως, σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες τέτοια περιστατικά είναι σπάνια.

Οι στατιστικές συγκρίσεις δείχνουν ότι η αστυνομία στις ΗΠΑ συνήθως πυροβολεί, συλλαμβάνει και φυλακίζει περισσότερους ανθρώπους από αναπτυγμένα έθνη στο ίδιο επίπεδο, που ανήκουν στην ομάδα G7  είτε κατατάσσονται παρόμοια στους παγκόσμιους δείκτες πλούτου, ελευθερίας και δημοκρατίας. Όμως, όσον αφορά την αστυνόμευση και την ποινική δικαιοσύνη οι ΗΠΑ ξεχωρίζουν και οι μαύροι Αμερικανοί επηρεάζονται δυσανάλογα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους από την αστυνομία διπλάσιοι και παραπάνω άνθρωποι σε σχέση με την Αυστραλία και περίπου έξι φορές περισσότεροι σε σχέση με τη Βρετανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (Bureau of Justice Statistics) για κάθε 100.000 συλλήψεις στις ΗΠΑ πεθαίνουν 12 άνθρωποι. Την ίδια ώρα για τον ίδιο αριθμό συλλήψεων αντιστοιχούν 5 θάνατοι στην Αυστραλία και 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

astynom ia_usa_skotonei_2Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως κατά το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με μελέτη της παραπάνω ομοσπονδιακής υπηρεσίας, καταγράφηκαν 1.348 θάνατοι ανθρώπων που πιθανόν συνδέονται με τη σύλληψή τους. Πρόκειται δηλαδή για ένα μέσο όρο 135 θανάτων τον μήνα ή 4 θανάτων την ημέρα.

Η αμερικανική υπηρεσία διευκρινίζει βέβαια πως δεν πρόκειται για την πλήρη εικόνα αφού εξαιρούνται οι θάνατοι που έχουν συμβεί υπό τη δικαιοδοσία ομοσπονδιακών δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Συγκριτικά στη Βρετανία το αντίστοιχο διάστημα πέθαναν 13 άνθρωποι κατά τη διάρκεια ή μετά τη σύλληψή τους, σύμφωνα με την αρχή ελέγχου της αστυνομίας.

Αντίστοιχα, στην Αυστραλία πέθαναν 21 άνθρωποι κατά τη σύλληψή τους ή σε αστυνομικές επιχειρήσεις το διάστημα μεταξύ 2015-2016.

Όπως τονίζει το CNN που παρουσιάζει συγκεντρωτικά τα στοιχεία, τα δεδομένα από τη Βρετανία δεν περιλαμβάνουν κάθε θάνατο που συνέβη μετά την επαφή με την αστυνομία.

Επίσης, σημειώνεται πως δεν υπάρχουν σε κοινή μορφή δεδομένα για τις συλλήψεις, τους θανάτους και τις φυλακίσεις στις αναπτυγμένες χώρες, οπότε δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια πόσοι ακριβώς πεθαίνουν στα χέρια αστυνομικών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο συγκριτικά με άλλες χώρες.  Όμως μια εικόνα αρκετά αξιόπιστη μπορεί να σχηματιστεί.

Πιο συχνά τα θανατηφόρα πυρά

Η αμερικανική αστυνομία πυροβολεί επίσης περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι οι αστυνομικές δυνάμεις σε παρόμοια αναπτυγμένες χώρες.

Στις ΗΠΑ λοιπόν, το 2018 οι αστυνομικοί σκότωσαν περίπου 1.000 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει 31 άτομα ανά 10 εκατομμύρια.

Αντίστοιχα στη Γερμανία σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών 11 άνθρωποι, δηλαδή 1 ένας ανά 10 εκατομμύρια, ενώ στη Βρετανία 3 που σημαίνει λιγότερο από ένας ανά 10 εκατομμύρια.

Το FBI κατέγραψε ότι 407 άνθρωποι πυροβολήθηκαν σε μια σκηνή «δικαιολογημένης ανθρωποκτονίας» από αστυνομικό το 2018, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, οι ανθρωποκτονίες που κρίνονται «δικαιολογημένες» δεν περιλαμβάνουν κάθε δολοφονία από αστυνομικούς και οι αριθμοί του FBI αμφισβητούνται από πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς που έχουν συλλέξει πολύ υψηλότερα στοιχεία.

Η Washington Post, για παράδειγμα, μέτρησε 1.004 άτομα που πυροβολήθηκαν θανάσιμα από την αστυνομία το 2019, ενώ η ομάδα Mapping Police Violence έφτασε τους 1.099.

Και πάλι οι αριθμοί του FBI επισκιάζουν δραματικά τους αριθμούς πολλών άλλων χωρών, όπου οι πυροβολισμοί της αστυνομίας είναι πολύ μεμονωμένα περιστατικά. Η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός της Βόρειας Ιρλανδίας) δεν φέρει πάντα οπλισμό.

Ο Καναδάς ίσως ακολουθεί στενότερα τις ΗΠΑ μεταξύ των χωρών της G7. Τα επίσημα δεδομένα συλλέγονται μόνο όταν διώκεται ένας αστυνομικός, αλλά μια ανάλυση από το CBC διαπίστωσε 461 θανατηφόρες αστυνομικές επιχειρήσεις μεταξύ του 2000 και του 2017.

Περισσότερες συλλήψεις και βία κατά μαύρων

Οι Αμερικανοί είναι επίσης πιο πιθανό να συλληφθούν ή να φυλακιστούν από τους συνομηλίκους τους παγκοσμίως.

Συνολικά 10.310.960 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ το 2018 – αυτή είναι μία σύλληψη ανά 32 Αμερικανούς πολίτες. Αυτά τα στοιχεία δίνουν στις ΗΠΑ ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό σύλληψης από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Αυστραλία, μεταξύ άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Ειδικότερα, το 2018 η αστυνομία στις ΗΠΑ συνέλαβε τρία ανά 100 άτομα. Αντίστοιχα στην Αυστραλία η αναλογία ήταν 2 προς 100 και στη Βρετανία 1 προς 100.

Από αυτούς που έρχονται αντιμέτωποι με αστυνομικούς ή συλλαμβάνονται οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιθανότερο να υποστούν βία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρήση βίας σε μαύρους στις ΗΠΑ είναι 273 άτομα ανά 100.000, ενώ για τους λευκούς η αναλογία είναι 76 / 100.000.

Το ίδιο είχε διαπιστώσει μελέτη του 2016, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Health, σύμφωνα με την οποία οι μαύροι είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό από τους λευκούς να σκοτωθούν από την αστυνομία. Δεν είναι εύκολα διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία για άλλες χώρες, τονίζει το CNN.

Γενικά, περισσότεροι Αμερικανοί πέφτουν στα γρανάζια του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης από ό, τι σε πολλές άλλες χώρες και περισσότεροι καταλήγουν στη φυλακή.

Περισσότεροι φυλακισμένοι απ’ οπουδήποτε αλλού

Στις ΗΠΑ, το 2018, ήταν φυλακισμένοι 655 πολίτες ανά 100.000. Στη Βρετανία η αναλογία ήταν 140 / 100.000, στον Καναδά 114/ 100.000, στη Γαλλία 100/100.000, στην Ιταλία 98/100.000, στη Γερμανία 76/100.000 και στην Ιαπωνία 41/100.000.

Οι μαύροι Αμερικανοί αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού των φυλακών των ΗΠΑ, παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/8 του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά όχι στην κλίμακα των ΗΠΑ.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399