Το περίεργο φαινόμενο της «σιωπηλής υποξίας» καταγράφεται, σύμφωνα με εντατικολόγο, σε πολλούς ασθενείς με τον νέο κορονοϊό.
Οι γιατροί που εξετάζουν ασθενείς με κορονοϊό διαπιστώνουν πως υπάρχουν άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζουν δύσπνοια.
Το φαινόμενο αυτό λέγεται «σιωπηλή υποξία» (ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών), κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς καταλήγουν στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με αυτό που αισθάνονται.
Δηλαδή οι πνεύμονες τους είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση αλλά δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Οι πνεύμονες τους δεν οξυγονώνουν καλά το αίμα τους, αλλά νιώθουν σχετικά καλά, τη στιγμή που οι γιατροί αναρωτιούνται αν πρέπει να τους διασωληνώσουν.
Πώς εμφανίζεται η σιωπηλή υποξία
Με άρθρο του στους New York Times, o εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν επισημαίνει ότι αν οι ασθενείς που δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρά μπορούν να έχουν παλμικά οξύμετρα στο σπίτι τους, ώστε να μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η υγεία τους επιδεινώνεται, ώστε να αναζητήσουν βοήθεια έγκαιρα και ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Ο εντατικολόγος προτείνει ότι όλοι οι ασθενείς, επί δύο εβδομάδες, να ελέγχουν μόνοι τους το οξυγόνο τους μέσω οξύμετρου.
Το ίδιο και όσοι δεν έχουν κάνει τεστ, αλλά έχουν ύποπτα συμπτώματα.
«Είναι άρρωστοι στο σπίτι τους για μια περίπου εβδομάδα με πυρετό, βήχα, ανακατωσούρα στο στομάχι και κόπωση, όμως δύσπνοια εμφανίζουν μόνο τη μέρα που αποφασίζουν πια να πάνε στο νοσοκομείο. Η πνευμονία τους σαφώς εξελισσόταν επί μέρες, όμως έως ότου νιώσουν ότι έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο, ήταν συχνά σε κρίσιμη πια κατάσταση».
Ο ίδιος εξηγεί ότι πολλοί ασθενείς με πνευμονία COVID-19 είχε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη διαλογή κι όμς χρησιμοποιούσαν κανονικά το κινητό τηλέφωνο τους, καθώς τους εξέταζαν.
«Μολονότι ανέπνεαν γρήγορα, είχαν σχετικά ελάχιστη αναπνευστική δυσφορία, παρά τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και την τρομερή πνευμονία που έδειχναν οι ακτινογραφίες τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τελικά, σχεδόν το 20% των ασθενών, σύμφωνα με τον Λέβιταν, θα εκδηλώσουν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θα χρειαστούν διασωλήνωση.
Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται γιατί ασθενείς με σιωπηλή υποξία μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά, ενώ δεν είχαν ιδιαίτερη δύσπνοια.
Τι συμβαίνει όταν πέσουν τα επίπεδα του οξυγόνου
Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι γύρω στο 97% (κυμαίνονται από το 94% έως το 100%).
Αν πέσουν κάτω από 90%, τότε ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σύγχυσης, λήθαργου ή άλλων διαταραχών κι αν πέσουν κάτω από το 80, αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης σε ζωτικά όργανα.
Κάποιοι ασθενείς με κορονοϊό εισάγονται στο νοσοκομείο με οξυγόνο κοντά στο 80% και έχουν νοητική διαύγεια και δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη αναπνευστική δυσφορία ή είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την πραγματική έλλειψη οξυγόνου στο σώμα τους.
Παραμένει ασαφές το πώς συμβαίνει αυτό. Ίσως οι πνεύμονες κάποιων ασθενών έχουν εκ φύσεως καλή ελαστικότητα, οπότε νιώθουν λιγότερο την επίπτωση της έλλειψης οξυγόνου, ενώ κάποιοι ηλικιωμένοι μπορεί έχουν συνηθίσει να ζουν με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
(Πηγή: sputniknews.gr)