«Χημικά της μακροζωίας»: Αποκαλύφθηκε το μυστικό των «χιλιόχρονων δέντρων»

wikipedia

wikipedia

Επιστήμονες ανακάλυψαν ποιο είναι το μυστικό των δέντρων γκίγκο, που τους επιτρέπει να ζουν για πάνω από 1.000 χρόνια.

Όπως αναφέρει το BBC, έρευνα έδειξε ότι το δέντρο παράγει προστατευτικά χημικά, που λειτουργούν ως άμυνα απέναντι στις ασθένειες και την ξηρασία. Επίσης, αντίθετα με πολλά άλλα φυτά, τα γονίδιά του δεν είναι «προγραμματισμένα» να προκαλούν ασταμάτητη φθορά/ παρακμή όταν λαμβάνει τέλος η περίοδος της νιότης του.

Τα δέντρα γκίγκο συναντώνται σε πάρκα και κήπους ανά τον κόσμο, ωστόσο είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην άγρια φύση.

«Το μυστικό είναι η διατήρηση ενός πραγματικά υγιούς συστήματος άμυνας και το ότι είναι ένα είδος που δεν έχει ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα γήρανσης» είπε ο Ρίτσαρντ Ντίξον, του University of North Texas, Denton. «Καθώς τα δέντρα γκίγκο γηράσκουν, δεν παρουσιάζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης ως προς τη δυνατότητά τους να προστατευτούν».

Το Ginkgo biloba είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει αργά, μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέγεθος, και «κατάγεται» από την Κίνα- ο τελευταίος επιζών μιας μακράς σειράς αρχαίων δέντρων. Οι πληθυσμοί του στην άγρια φύση είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης λόγω της υλοτομίας και συναντώνται κυρίως στο όρος Σιτιανμού στο Ζεϊτζιάνγκ της Κίνας. Θεωρείται είδος που απειλείται με εξαφάνιση.

Ερευνητές σε ΗΠΑ και Κίνα μελέτησαν δέντρα ηλικίας 15-667 ετών, διαπιστώνοντας πως τόσο νεαρότερα όσο και γηραιότερα δέντρα παρήγαγαν προστατευτικά χημικά για να αντιμετωπίσουν την καταπόνηση από παθογόνα ή ξηρασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά και ορμόνες φυτών. Επίσης, γενετικές μελέτες έδειξαν πως τα γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση δεν ενεργοποιούνται αυτόματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως σε άλλα φυτά. Ως εκ τούτου, ένα δέντρο που έχει ζήσει για αιώνες μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει «γέρικο», λόγω ζημιάς από παγετούς, κεραυνούς κλπ, ωστόσο όλες οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με υγιή ανάπτυξη λειτουργούν ακόμα κανονικά.

Σύμφωνα με τον Ντίξον, παρόμοια θα είναι μάλλον και η εικόνα σε άλλα μακρόβια δέντρα.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399