Σχεδόν 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν χαθεί από την ενίσχυση των πυρκαγιών, ενώ οι πυρκαγιές στην Αυστραλία που κατακαίουν δάση στη χώρα έχουν κατακάψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια τ.μ. γης και νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις περιοχές που μαίνεται η φωτιά, δείχνουν καγκουρό να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα δάση που καίγονται και καρβουνιασμένα πτώματα από κοάλα να κείτονται στη γη.
Τα κοάλα, που είναι ήδη υπό απειλή από την σημαντική απώλεια που έχει υποστεί το περιβάλλον τους, χτυπήθηκαν σκληρά από τις πυρκαγιές. Οι οικολόγοι κάνουν λόγο για 8.000 νεκρά κοάλα – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού τους – από την έναρξη των πυρκαγιών. «Σχεδόν το 30% του περιβάλλοντός τους έχει καταστραφεί» δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος της χώρας, Sussan Ley, προσθέτοντας πως «θα γνωρίζουμε περισσότερα όταν οι φωτιές κοπάσουν και κάνουμε μία καλύτερη εκτίμηση»
Ενώ τα κτηνιατρικά νοσοκομεία αναλαμβάνουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν, θεραπεύοντας τα εγκαύματά τους, οι υπηρεσίες δίνουν πραγματική μάχη για να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των περιστατικών που χρήζουν ανάγκης. Και τα ζώα που κατάφεραν να επιζήσουν αδυνατούν να βρουν τροφή και καταφύγιο καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να καταστρέφουν το σπίτι τους.
«Έχουμε πάρει πολλά μαθήματα από αυτό που συμβαίνει και δείχνει ακριβώς πόσο απροετοίμαστοι είμαστε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Science for Wildlife, Δρ. Kellie Leigh, σε επείγουσα ακρόαση στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο σχετικά με τον πληθυσμό κοάλα. «Δεν υπάρχουν διαδικασίες ή πρωτόκολλα δράσης – ακόμη και οι φροντιστές της άγριας πανίδας δεν έχουν πρωτόκολλα για το πότε μπορούν να δράσουν μετά από φωτιά».
«Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίας και έχουν κατακάψει τα πάντα σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που υπήρξε σημαντική θνησιμότητα των ζώων στα δέντρα. Σε μία τέτοια μεγάλη περιοχή που καίγεται αυτή τη στιγμή πιθανά να μην καταφέρουμε να βρούμε ούτε τα πτώματά τους» δήλωσε ο Mark Graham, οικολόγος από το συμβούλιο για τη φύση «Nature Conservation Council».Όπως είπε, τα κοάλα δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Dieter Hochuli από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δήλωσε ότι δεν είναι μόνο τα γνωστά είδη, όπως τα καγκουρό και τα κοάλα, που διατρέχουν κίνδυνο. Τα έντομα που είναι βασικά για την επικονίαση και τον θρεπτικό κύκλο υπέστησαν επίσης τεράστιες απώλειες και δεν είναι σαφές πώς θα ανακάμψουν οι πληθυσμοί και τα οικοσυστήματά τους. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι πολλά σπάνια είδη φυτών ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς.
«Οι πυρκαγιές είναι ένα φυσικό μέρος των αυστραλιανών οικοσυστημάτων και πολλά από τα φυτά και τα ζώα είναι προσαρμοσμένα σε αυτό», είπε ο Hochuli. «Ωστόσο, οι αλλαγές στη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην άγρια φύση. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης αυξάνεται εκθετικά καθώς οι πληθυσμοί μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον τους».
Η υπηρεσία για την προστασία της άγριας ζωής «Wildlife Information, Rescue and Education Services» σε δήλωσή της στο Reuters, είπε πως τυπικά η συμβουλή είναι ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ταΐζει την άγρια πανίδα, ωστόσο η πύρινη κόλαση άλλαξε τη συμβουλή σε παραίνεση, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να προσφέρει στα ζώα νερό και τροφή καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, τα θύματα ανέρχονται σε τουλάχιστον 18, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και οι αρχές προειδοποίησαν για περισσότερα θύματα.
Μέχρις στιγμής οι δασικές πυρκαγιές έχουν κάψει συνολικά περισσότερα 1.200 σπίτια και 40 εκατομμύρια εκτάρια εκτάσεων και νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά εξαιτίας του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη 2/1, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες τις παράκτιες κοινότητες ενώ το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα καύσωνα που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και στρατιωτικά ελικόπτερα πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης όσων έχουν αποκλειστεί εξαιτίας των πυρκαγιών.
(Πηγή: atexnos.gr)