Οι μέρες με ρύπανση και «νέφος» στην ατμόσφαιρα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για αρκετά περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), συσχετίζει για πρώτη φορά αρκετές νέες παθήσεις (σηψαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις κ.α.) με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Γι’ αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)