Μαγεύουν τα ροζ φλαμίνγκο στην Βιστωνίδα

Σε έναν επίγειο παράδεισο έχουν μετατρέψει τη λίμνη Βιστωνίδα τα εκατοντάδες ροζ φλαμίνγκο που έχουν κατακλύσει και φέτος την περιοχή.

flamingo_1Η λίμνη Βιστωνίδα αποτελεί έναν ιδιαίτερης οικολογικής αξίας υδροβιότοπο, στον οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει μια σειρά από σπάνια είδη πουλιών. Ανάμεσα σε αυτά, αλλά και την πλούσια πανίδα της περιοχής, ξεχωρίζουν κάθε χρόνο τα ροζ φλαμίνγκο τα οποία χάρη στο ιδιαίτερα έντονο πορφυρό χρώμα που έχει το κάτω μέρος των φτερών τους, δημιουργούν μια ιδιαίτερα μαγική ατμόσφαιρα στη λίμνη. Κάθε χρόνο άλλωστε δεκάδες επισκέπτες σπεύδουν στην περιοχή για να απολαύσουν το θέαμα αλλά και για θρησκευτικό τουρισμό, μιας και η λίμνη Βιστωνίδα συνδυάζει αρμονικά και τα δύο.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ευνοούν ιδιαίτερα την παρουσία των φλαμίνγκο τα οποία ταξιδεύουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στην λίμνη Βιστωνίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη Βιστωνίδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ. Η ιδιαιτερότητα της είναι στο νερό, το οποίο παρουσιάζει μεταβολές στην περιεκτικότητα αλάτων. Έτσι, στο βόρειο τμήμα της λίμνης έχει γλυκά νερά ενώ στο νότιο τμήμα έχει αλμυρά. Σε δύο μικρές νησίδες της λίμνης, είναι χτισμένα τα γνωστά εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας, που τα επισκέπτονται μεγάλος αριθμός πιστών.

flamingo_2Στην λίμνη ζουν πάνω από 302 πουλιών όπως ο Λευκοτσικνιάς, τα Φοινικόπτερα, ο Αγυροπελεκάνος, η Αργυροτσικνιά, και η Λαγγόνα. Εδώ θα δείτε εκατοντάδες ροζ φοινικόπτερα, δηλαδή τα γνωστά φλαμίγκο, καθώς και πολυάριθμα άλλα είδη πουλιών. Μέσα στην λίμνη ζουν πάνω από 37 είδη ψαριών όπως το γριβάδι, η κοκκινοφτέρα και η θρίτσα ενώ στα αλμυρά νερά συναντούμε τα χέλια, τα λαβράκια, και τους κέφαλους. Γύρω από την λίμνη υπάρχουν ζώα φυτοφάγα, σαρκοφάγα, διαφόρων μεγεθών. Στα δάση και τους θαμνώνες, στα Δέλτα του Κόσυνθου και του Κομψάτου κρύβονται ο αγριόγατος, ο ασβός, και το τσακάλι. Η βόρεια και η νότια όχθη περιβάλλεται από εκτεταμένες ζώνες καλαμιών και αλμυρικιών ενώ νότια της λίμνης στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο-Λάγος έχει μεγάλη αλοφυτική βλάστηση με έλη και αμμοθίνες. Στην ευρύτερη περιοχή ζουν λίγοι λύκοι και ζαρκάδια.

Η ιστορία της λίμνης 

Η γέννηση της λίμνης Βιστωνίδας τοποθετείται πριν από 5.000.000 χρόνια. Πήρε το όνομα της από τους Βίστωνες, ένα Θρακικό φύλο, που ζούσε στην περιοχή. Βασιλιάς των Βιστώνων ήταν ο Διομήδης. Ο Ηρακλής πήρε εντολή από το βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, να του φέρει ζωντανά τα φοβερά άλογα του Διομήδη, άγριες φοράδες που τρεφότανε με ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιές.

Ο Ηρακλής πήρε μαζί του πολλά γενναία παλληκάρια έφτασε στο σημερινό Πόρτο Λάγος με πλοίο και ύστερα από μια γρήγορη απόβαση, άρπαξε τα άλογα από τους στάβλους του Διομήδη και έφτασε στην παραλία. Πριν μπουν στο πλοίο για την επιστροφή ο Ηρακλής και οι παρέα του, τους μυρίστηκαν οι Βίστωνες και ακολούθησε μάχη. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Διομήδη και έτρεψε σε φυγή το στρατό του. Στο μεταξύ όμως τα σαρκοφάγα άλογα πρόλαβαν και κατασπάραξαν τον φίλο του Άβδηρο. Στην μνήμη του Άβδηρου χτίστηκε αργότερα στην περιοχή η πόλη Άβδηρα.

flamingo_3Στους νεότερους χρόνους η περιοχή της Βιστονίδας πέρασε όπως και η υπόλοιπη Θράκη από πολλούς κατακτητές. Τελευταία εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι το 14ο αιώνα και έμειναν μέχρι το 1920. Το φυσικό τοπίο της λίμνης Βιστωνίδας έρχονται να συμπληρώσουν οι λιμνοθάλασσες  Λάφρη, Λαφρούδα, Αλυκή, Έλος καθώς και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους.

(Πηγή: ant1news.gr με πληροφορίες από xanthinews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399