Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η διαπίστωση ότι σε μία μόλις ημέρα, την Πέμπτη, πάνω από το 40% των πάγων της Γροιλανδίας έλιωσαν. Πρόκειται για κάτι εντελώς ασυνήθιστο για την εποχή.
Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετούς. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.
Η αιφνίδια αύξηση της ποσότητας του πάγου που έλιωσε «είναι ασυνήθιστη, αλλά δεν είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει» αναφέρει ο Thomas Mote ερευνητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στο CNN.
«Είναι συγκρίσιμο με κάποιες καταγραφές που είχαμε τον Ιούνιο του 2012», δήλωσε ο Mote αναφερόμενος στο φαινόμενο. Το 2012 καταγράφηκε η τήξη του μεγαλύτερου μέρους των πάγων της περιοχής.
Ωστόσο, το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Εξηγούν ότι αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.
Ο κλιματολόγος Jason Box προέβλεψε πως το 2019 θα είναι μια κακή χρονιά για τη Γροιλανδία, λόγω της εξαιρετικά πρώιμης μαζικής τήξης των πάγων. Όπως ανέφερε η περίοδος τήξης άρχισε περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τον μέσο όρο και νωρίτερα από το ρεκόρ που χρονολογείται το 2012.
Η κάλυψη του χιονιού είναι ήδη χαμηλότερη από τη μέση τιμή στη Δυτική Γροιλανδία και ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι το 2019 ενδέχεται να φτάσουμε σε μια χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2012.
Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.
(Πηγή: in.gr)