Γνωρίζατε ότι υπάρχουν δάση στην Αρκτική; Τα καταπράσινα υποθαλάσσσια δάση από μεγάλα καφέ jκαι πράσινα φύκια, που ονομάζονται kelps, είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά στην Αρκτική, την ώρα που στην επιφάνεια ο πάγος και το σκληρό κλίμα αφήνουν το έδαφος άγονο, με ελάχιστη βλάστηση.
Δάση από kelp χουν παρατηρηθεί σε όλη την Αρκτική από ερευνητές. Μόνο η καναδική Αρκτική αντιπροσωπεύει το 10% των ακτών του κόσμου, αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα από τα κρυμμένα δάση στην περιοχή. Σήμερα είναι η αλλαγή του κλίματος που έρχεται να μεταβάλλει θαλάσσιους οικοτόπους και να επεκτείνει τα δάση αυτή.
Στη δυτική Αυστραλία, τον ανατολικό Καναδά, τη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Καλιφόρνια και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, τα φύκια εξαφανίζονται λόγω θερμοκρασιών θέρμανσης. Σε άλλες περιοχές καταλαμβάνονται από αχινούς. Οι συνθήκες στην Αρκτική αλλάζουν δραματικά και η περιοχή θερμαίνεται ταχύτερα από ό, τι ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά αυτές οι αλλαγές που θεωρούνται απειλή για τον πλανήτη, αποδεικνύονται καλές για την ανάπτυξη των kelp.
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Global Change Biology, αποκαλύπτει την κατανομή των δασών της Αρκτικής και καταγράφει το πώς αλλάζουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα με το κλίμα.
Τα kelps τα συναντά κανείς σε βραχώδεις ακτές σε ολόκληρη την Αρκτική. Το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί έχει μήκος 15 μέτρα, ενώ τέτοιου είδους φύκια έχουν εντοπιστεί σε βάθος έως και 60 μέτρων στη Γροιλανδία. Για τους επιστήμονες είναι πραγματικά εντυπωσιακό που τα θαλάσσια φυτά αυτά μπορούν να αναπτυχθούν τόσο καλά σε σκληρά αρκτικά περιβάλλοντα.
Ουσιαστικά έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες, έχουν αναπτύξει ειδικές «στρατηγικές» για να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες κατάψυξης και μακρές περιόδους σκοταδιού, ακόμη και να αναπτυχθούν κάτω από θαλάσσιους πάγους. Σε περιοχές με κρύο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ύδατα, μπορούν να επιτύχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά πρωτογενούς παραγωγής οποιουδήποτε φυσικού οικοσυστήματος στη Γη. Η άνοδος της θερμοκασίας τα έχει βοηθήσει τα μέγιστα σε αυτό.
Τα kelp λειτουργούν κάτω από το νερό με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν τα δέντρα στην ξηρά. Δημιουργούν οικοτόπους και τροποποιούν το φυσικό περιβάλλον με σκίαση φωτός. Τα υποθαλάσσια δάση που δημιουργούν χρησιμοποιούνται από πολλά ζώα για καταφύγιο και φαγητό. Περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη – έως 100.000 μικρά ασπόνδυλα – μπορούν να ζήσουν σε ένα μοναδικό «θάμνο» φυκιών και πολλά ψάρια, πουλιά και θηλαστικά εξαρτώνται από το σύνολο του δάσους. Βοηθούν επίσης στην προστασία των ακτών μειώνοντας την ισχύ των κυμάτων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και τη διάβρωση των ακτών.