Συντάκτης: Μιχάλης Μπάμπης
Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ ● 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παρότι κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων για το 2018, όχι μόνο δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά έλαβαν και… επιστροφές φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.
Εδώ και δεκαετίες, αρκετές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ χειραγωγούν τη φορολογική νομοθεσία της υπερδύναμης προκειμένου να μην πληρώνουν τους φόρους τους που αναλογούν σε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2017 έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Πρόσφατη μελέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής ITEP -η πρώτη με στοιχεία μετά τη μεταρρύθμιση Τραμπ- αποκάλυψε ότι πέρσι 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ (της λίστας «Fortune 500»), αν και κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων, δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Με βάση τον νέο, πολύ χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (21% από 35%), οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους 16,4 δισ. δολαρίων. Αντ’ αυτού εισέπραξαν επιστροφές. Ολες μαζί συγκεκριμένα είχαν επιστροφή φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.
Μεταξύ άλλων η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ, με έσοδα 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, απόλαυσε επιστροφή φόρου 342 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -68%!
Αρνητικό φορολογικό συντελεστή απόλαυσε και ο γνωστός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon -του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Τζεφ Μπέζος.
Με έσοδα 11 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, η Amazon είχε πέρσι επιστροφή 129 εκατ. δολαρίων. Ομοίως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, αν και είχε έσοδα 4,3 δισ. δολάρια εντός των ΗΠΑ έλαβε επιστροφή 104 εκατ. δολαρίων.
Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ήταν της Gannet, της εταιρείας ΜΜΕ που εκδίδει πληθώρα εφημερίδων στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και η USA Today. Για έσοδα 7 εκατ. δολαρίων η Gannet είχε πέρσι επιστροφή 11 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -164%!
Ας σημειωθεί ότι αρκετές από τις 60 εταιρείες δραστηριοποιούνται και εκτός ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια κάποιες -αξιοποιώντας τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους, μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους φοροαποφεύγοντας και εδώ.
Η μελέτη του ITEP υπογραμμίζει ότι η φορολογική ασυλία των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύεται και από ποικιλία νόμιμων φορολογικών ελαφρύνσεων, που προβλέπονται χρόνια τώρα από «παραθυράκια» του φορολογικού κώδικα.
Μεταξύ αυτών και:
- ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ: Chevron, Delta Airlines, Duke Energy, Halliburton, Dominion Resources και άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί αξιοποίησαν την εν λόγω μέθοδο φοροελάφρυνσης που επιτρέπει ταχύτερη απόσβεση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων μειώνοντας δραστικά το φορολογητέο εισόδημά τους.
Σε αντίθεση με τη μέθοδο της γραμμικής απόσβεσης, που κατανέμει το κόστος μιας επένδυσης ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου, η μέθοδος της επιταχυνόμενης απόσβεσης επιτρέπει την αφαίρεση των μεγαλύτερων εξόδων από το φορολογητέο εισόδημα κατά τα πρώτα έτη και τη μείωση των εξόδων, ενώ το υπό απόσβεση περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει.
Με αυτόν τον τρόπο η Chevron κατέγραψε πέρσι φοροελαφρύνσεις 290 εκατ. δολαρίων, ενώ η Halliburton μείωσε τη φορολόγησή της κατά 320 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ITEP, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο οι εταιρείες ελάφρυναν συνολικά τη φορολογική επιβάρυνσή τους πέρσι κατά 8 δισ. δολάρια.
- STOCK OPTIONS (συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης με υποκείμενο μετοχές): Με αυτή τη μέθοδο -που επιτρέπει στις εταιρείες να μη φορολογούνται για τις δαπάνες stock options- και η Amazon μείωσε τον φόρο της πέρσι κατά 1 δισ. δολάρια, η Netflix κατά 191 εκατ. δολάρια, η Salesforce.com κατά 137 εκατ. δολάρια. Η μέθοδος αξιοποιήθηκε και το 2016 από 315 εταιρείες του Fortune 500.
- ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις του εγχώριου τομέα Ορυκτών Καυσίμων): Μέσω των ελαφρύνσεων αυτής της κατηγοριας η Pioneer Natural Resources κατέβαλε μηδενικό φόρο για έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ η Occidental Petroleum μείωσε τη φορολόγησή της κατά 158 εκατ. δολάρια.
- ΑΠΕ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας): Μέσω αυτών, Duke Energy, DTE Energy, WEC Energy, Dominion Energy και άλλες εταιρείες ενέργειας απόλαυσαν εκπτώσεις φόρων ύψους εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.
- ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (Tax Credits): Ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας προβλέπει αναρίθμητες φορολογικές πιστώσεις που επιτρέπουν την έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Αξιοποιώντας τις και χωρίς να δίνουν ακριβή εικόνα γι’ αυτές στους ισολογισμούς τους, η Chevron μείωσε το φορολογητέο εισόδημά της κατά 163 εκατ. δολάρια, η General Motors 695 εκατ. δολάρια, η Amazon κατά 419 εκατ. δολάρια, η Prudential Financial κατά 111 εκατ. δολάρια.
Όλες οι παραπάνω ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 21% από την κυβέρνηση Τραμπ είχαν αποτέλεσμα τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τη φορολογία των επιχειρήσεων να μειωθούν πέρσι κατά 31%. Ήταν η μεγαλύτερη μείωση εσόδων που σημειώθηκε ποτέ σε κανονική περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
(Πηγή: efsyn.gr)