Παναγία των Παρισίων: «Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Νοτρ Νταμ», ανακοινώθηκε από τους πυροσβέστες όμως το μνημείο είναι σοβαρά τραυματισμένο, ενώ σημαντικά έργα τέχνης καταστράφηκαν.
Η φωτιά ξέσπασε στις 19.50 το απόγευμα της Δευτέρας και εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικό του πυροσβεστικού σώματος, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.
Καταστράφηκαν σημαντικά έργα τέχνης
Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.
Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ η θλίψη και ο θρήνος κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο για την καταστροφή στο μνημείο. Κάηκε «ένα σύμβολο της Γαλλίας», σημειώθηκε μια «φρικτή καταστροφή», εκτυλίχθηκαν «συγκλονιστικές σκηνές»: από το Βερολίνο ως το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον, από το Βατικανό ως την Ιερουσαλήμ, οι αντιδράσεις για την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται από χθες βράδυ.
Άγνωστα τα αίτια
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά. Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα.
Ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.
Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής ενός κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτορα Ουγκό, αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.
Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Νοτρ Νταμ μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές δήλωσε ότι τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και πως οι έρευνες συνεχίζονται. Το ερώτημα πλέον είναι να μάθουμε «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο». «Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.
«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύχτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος.
(Πηγή: atexnos.gr)