Ήταν 21 Μαρτίου 1960 όταν στη Νότιο Αφρική του Απαρτχάιντ, μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων μαύρων με αίτημα τα ίσα δικαιώματα, κατέληξε σε μακελειό, που έμεινε στην ιστορία ως «η σφαγή του Σάρπβιλ».
Έξι χρόνια μετά, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων σε ανάμνηση του τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Μια ειρηνική διαμαρτυρία που μετατράπηκε σε λουτρό αίματος και έμελε να γίνει το «σκηνικό» στο οποίο γράφτηκε μια από τις πιο αιματηρές μέρες στην ιστορία της χώρας.
Είχε προηγηθεί η ψήφιση ενός νόμου από το καθεστώς του Απαρτχάιντ, που υποχρέωνε τους μαύρους να διαθέτουν ένα «διαβατήριο», το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν στις μετακινήσεις τους.
Το “διαβατήριο” αυτό θα έπρεπε να έχει το όνομά τους, αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και στοιχεία του εργοδότη τους. Στην περίπτωση που κάποιος βρισκόταν σε δημόσιο χώρο και δεν έφερε το βιβλιάριο, έπρεπε να συλληφθεί και να παραμείνει στη φυλακή μέχρι 30 ημέρες.
Το γεγονός ότι το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση περιοριζόταν ακόμη περισσότερο, ήταν η αφορμή που «έβγαλε» στους δρόμους χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας ίση μεταχείριση.
Από το 1966, οπότε και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, ο ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
(Πηγή: enallaktikos.gr)