Συντάκτης: Γιούλια Βέρκιν – Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Το μαθητικό κίνημα Fridays for Future διχάζει τη γερμανική κοινωνία. Την ώρα που η καγκελάριος χαιρετίζει την οικολογική πρωτοβουλία άλλοι πολιτικοί μιλούν για απλά για κοπάνες. Οι γονείς όμως στηρίζουν τους μαθητές.
Για 29η φορά την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν σε πολλές χώρες υπέρ του κλίματος αντί να πάνε στο σχολείο. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις διχάζουν και στη Γερμανία τους πολιτικούς. Κάποιοι, όπως ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόιερ, δηλώνει ότι «δεν θέλουμε κοπανατζήδες». Σε αντίθεση η Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την πρωτοβουλία τους. Και οι γονείς ωστόσο στηρίζουν τις κινητοποιήσεις ιδρύοντας το κίνημα Parents for future. Ανάμεσα στους συνιδρυτές είναι και ο πατέρας τεσσάρων παιδιών Τόμας Στεγκ από την Κολωνία, ο οποίος δήλωσε στην DW: «Στηρίζουμε τα παιδιά και τα αιτήματά τους. Εκτός αυτού θεωρούμε ότι οι μαθητικές απεργίες είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την επίτευξη των στόχων».
Οι στόχοι των μαθητών και των γονιών τους είναι σαφείς και περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή του 2015 που συνυπέγραψαν 196 χώρες: Περιορισμός της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς. Οι διαδηλωτές σε διεθνές επίπεδο ζητούν από τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Μέχρι στιγμής όμως αρκετοί γερμανοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους μαθητές είναι να γλιτώσουν το μάθημα, κάτι που αρνείται ο Τόμας Στεγκ: «Οι πολιτικοί που λένε τέτοια πράγματα γνωρίζουν, το πιθανότερο, ότι οι μαθητές έχουν δίκιο. Ακόμα και η επιστήμη τάσσεται στο πλευρό των μαθητών. Έχει ωστόσο ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μιλούν μόνο για κοπάνες».
Κινητοποιήσεις σε 500 πόλεις και 57 χώρες
Μόλις στα μέσα του περασμένου μήνα γερμανοί γονείς και συγγενείς μαθητών αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν την πρωτοβουλία Fridays for Future της σουηδέζας μαθήτριας Γκρέτα Τούνμπεργκ, δημιουργώντας 60 τοπικές ομάδες και συγκεντρώνοντας περισσότερες από 14.000 υπογραφές.
Φιλόδοξος στόχος της διεθνούς κινητοποίησης Global Strike For Future είναι την επόμενη Παρασκευή, 15 του μηνός, να συμμετάσχουν μαθητές και γονείς από σχεδόν 500 πόλεις σε συνολικά 57 χώρες, ανάμεσα στις οποίες ακόμα και η Αυστραλία.
Ο Τόμας Στεγκ πάντως έχει πάρει άδεια για να συμμετάσχει την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις από κοινού με χιλιάδες μαθητές. Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι βέβαιος ότι πολλοί γονείς προτιμούν αυτή την κρίσιμη μέρα να κατεβούν στους δρόμους από το να πάνε στη δουλειά τους.
(Πηγή: dw.com)