Συντάκτης: Διονύσης Βυθούλκας
Αίσθηση είχε προκαλέσει πριν από μερικές ημέρες η είδηση ότι στις φλόγες τυλίχτηκε διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Καπετανίδου στη Δραπετσώνα. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είχε ρεύμα εδώ και αρκετό καιρό, καθώς λόγω οικονομικών δυσκολιών η ΔΕΗ τού είχε διακόψει την ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να ανάβει κεριά για να φωτίζει το σπίτι τις νυχτερινές ώρες.
Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί πολίτες τούς έχουν οδηγήσει στη διακοπή αγοράς πετρελαίου και χρήσης άλλων μορφών θέρμανσης, αφού το καλοριφέρ παραμένει κλειστό, και σε χρήση κεριών ή άλλων μέσων φωτισμού εάν δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Αυτό ωστόσο αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα για πυρκαγιές σε σπίτια και η κινητοποίηση είναι άμεση καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια δεκάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία είτε έχοντας υποστεί εγκαύματα είτε με αναπνευστικά προβλήματα.
Ενδεικτικά περιστατικά στα τέλη Ιανουαρίου:
Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης μικρής έκτασης πυρκαγιάς, στον πρώτο όροφο διώροφης οικίας, επί της οδού Αριστομένους, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, εντοπίστηκε νεκρή μια 90χρονη.
Επίσης νεκρό άτομο εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Αθήνα.
Ακόμη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 3ου ορόφου πολυκατοικίας επί της οδού Βουτυρά στη Νέα Σμύρνη και από το διαμέρισμα απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ άλλοι πέντε ένοικοι της πολυκατοικίας που απεγκλώβισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.
Επιπροσθέτως, νεκρός είχε βρεθεί 70χρονος κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα 2ου ορόφου, επί της οδού Ψυχουντάκη, στο Ρέθυμνο Κρήτης.
3.512 πυρκαγιές
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΣ το 2018 καταγράφηκαν 3.512 πυρκαγιές σε κατοικίες, με αποτέλεσμα 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 25 να τραυματιστούν.
Το 2017 εκδηλώθηκαν 3.963 πυρκαγιές σε κατοικίες, εκ των οποίων 1.810 σε κτίρια διαμερισμάτων, 1.356 σε μονοκατοικίες, 621 σε διπλοκατοικίες, 48 σε οικοδομές, 81 σε ακατοίκητα οικήματα, 26 σε τροχόσπιτα, 20 σε σκηνές και 1 σε φούρνο οικίας.
Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν στραφεί σε μορφές θέρμανσης όπως οι ξυλόσομπες, τα τζάκια κ.ά., με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, να αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Παράλληλα διατυπώνουν μια σειρά ερωτημάτων όπως: «Πόσοι έχουν πυροσβεστήρες στο σπίτι τους; Πόσοι άραγε δεν προχωρούν στην αγορά ενός πυροσβεστήρα λόγω κόστους και με τη σκέψη ότι αφού δεν τους αναγκάζει κάποιος και με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν; Πόσοι ξέρουν πώς να σβήσουν μια φωτιά; Πόσοι έχουν φροντίσει να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας σε σπίτια όπου διαμένουν παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα;».
Οι συνηθέστερες αιτίες
Δεν είναι όμως τα τζάκια ή τα μαγκάλια που αποτελούν εστίες κινδύνου για ένα σπίτι. Από τις έρευνες των αρμόδιων αξιωματικών της Πυροσβεστικής, έπειτα από κάθε εκδήλωση φωτιάς προκύπτει ότι συνηθέστερες αιτίες είναι η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από τον χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές, ενώ μια άλλη συνηθέστερη αιτία είναι τα ξεχασμένα αποτσίγαρα.
Όπως λένε στελέχη της Πυροσβεστικής, άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά, τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, οι αναμμένες θερμάστρες, αλλά και οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.
Ενδεικτικά, σχετικά στις αιτίες πρόκλησης αστικών πυρκαγιών, μεταξύ άλλων, αναφέρονται η αμέλεια, η αυτανάφλεξη αιθάλης, το βραχυκύκλωμα, οι «γυμνές» φλόγες, η έκρηξη (ανάφλεξη αερίων, ατμών, υγρών καυσίμων), η καύση απορριμμάτων, οι πυρακτωμένες επιφάνειες και υπολείμματα καπνίσματος.
Χρήσιμες συμβουλές
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής αναφέρουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού.
Επίσης σε περίπτωση που ξεσπάσει φωτιά να μην αισθανθούν πανικό αλλά να επιχειρήσουν να τη σβήσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, αντιληφθούν ότι δεν είναι σε θέση να τη σβήσουν, να κλείσουν την πόρτα του δωματίου όπου έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά ώστε να μην επεκταθεί και σε άλλους χώρους του σπιτιού και να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική.
Και συμπληρώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να υποχρεώνει τους ενοίκους να διαθέτουν πυροσβεστήρα, ωστόσο η προμήθειά του μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση φωτιάς. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή.
Κατά την αγορά του πυροσβεστήρα θα πρέπει οι ένοικοι να διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν και αν αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον χειρισμό να απευθυνθούν στην πλησιέστερη υπηρεσία της Πυροσβεστικής.
Επίσης συμβουλεύουν τους πολίτες να μην αφήνουν στο σπίτι χωρίς προσοχή ανήλικα παιδιά και ηλικιωμένους με προβλήματα κίνησης καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν στις φλόγες.
(Πηγή: in.gr)