Ένας διαδραστικός χάρτης, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Aalto, έχει χαρτογραφήσει την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, πριν από 100 χρόνια αλλά και πιθανότατα τα επόμενα 100.
Η ύπαρξη καθαρού νερού είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος καθώς οι κλιματικές αλλαγές και οι… διψασμένες εμπορικές διεργασίες το καθιστούν σπάνιο σε ορισμένες περιοχές. Η γεωργία, οι κατασκευαστές ενδυμάτων και η χημική παραγωγή απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού και η αλλαγή του κλίματος έχει καταστήσει τις ακραίες ξηρασίες σύνηθες φαινόμενο.
Ο μέσος άνθρωπος στην Ευρώπη χρειάζεται πλέον 3.000 έως 5.000 λίτρα νερού την ημέρα, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Τον τελευταίο χρόνο, οι ξηρασίες και η έλλειψη νερού επηρέασαν τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και την Αυστραλία, καθώς και τεράστιες περιοχές της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας. Οι υδάτινοι πόροι θα είναι ακόμη πιο δυσεύρετοι τα επόμενα χρόνια καθώς οι πληθυσμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται.
Η εφαρμογή ονομάζεται «Άτλας για τη Λειψυδρία» είναι διαδικτυακή και χρησιμοποιεί διαδραστικούς παγκόσμιους χάρτες για να δείξει τα προβλήματα που προκύπτουν με τις περιορισμένες ποσότητες νερού και να παράσχει πληροφορίες για τον τρόπο καταπολέμησής της λειψυδρίας.
Ο χάρτης επιτρέπει, σε όσους μπουν στην εφαρμογή, να εντοπίσουν τις περιοχές όπου οι άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη νερού.
«Οι επιλογές που κάνουν οι καταναλωτές λόγου χάρη στο βορρά έχουν επιπτώσεις στην άλλη πλευρά του κόσμου. Η κατανόηση της λειψυδρίας και ο αντίκτυπος των ενεργειών μας είναι το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση του μέλλοντος», εξηγεί ο Δρ Guillaume, ιδρυτής της εφαρμογής.
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο ώστε οι άνθρωποι να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνει τις επιλογές τους βιώσιμες ή όχι». Το εργαλείο απεικονίζει πώς η έλλειψη νερού έχει εξελιχθεί τα τελευταία 100 χρόνια και παρουσιάζει πιθανά σενάρια για τον επόμενο αιώνα.
(Πηγή: perierga.gr)