Όταν σκεφτόμαστε ένα μέρος με πολύ ζέστη, η Ανταρκτική δεν είναι η πρώτη περιοχή που μας έρχεται στο νου. Όμως, καθώς η κλιματική αλλαγή θερμαίνει τους πόλους με ταχύτερους ρυθμούς από τον υπόλοιπο πλανήτη κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.
Ο Δρ Τζεφ Μάστερς στο Weather Underground επισήμανε ότι στις 24 Μαρτίου 2015 “καταγράφηκε στην Ανταρκτική η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά όταν ο υδράργυρος εκτινάχθηκε στους 17,5 βαθμούς Κελσίου στη “Βάση Ελπίδα” (Esperanza Base) της Αργεντινής στο βόρειο άκρο της παγωμένης ηπείρου”.
Την προηγούμενη μέρα είχε καταρριφθεί πάλι το ρεκόρ με 17,4 βαθμούς Κελσίου στην επίσης αργεντίνικη βάση “Μαράμπιο” σε μια μικρή νησίδα στα ανοιχτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου.
Για να συναντήσουμε αντίστοιχα επίπεδα πρέπει να επιστρέψουμε 54 ολόκληρα χρόνια πίσω όταν στις 24 Απριλίου 1961 η θερμοκρασία έφτασε τους 17,1 βαθμούς Κελσίου πάλι στη “Βάση Ελπίδα”
Τις μετρήσεις επιβεβαίωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής.
Όμως η ζέστη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγωμένη ήπειρος. Οι διαμορφούμενες κλιματικές συνθήκες έχουν άμεσες επιπτώσεις στον πάγο με τους ρυθμούς μείωσης να φτάνουν τους 160 γιγατόνους ετησίως.
Επίσης, η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει επιφάνεια όσο η Βόρειος Αμερική.
Τέλος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης από σκουπίδια και διαρροές πετρελαιοειδών στο νησί Κινγκ Τζωρτζ, το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των Νοτίων Σέτλαντ, 120 χιλιόμετρα από τις βορειοδυτικές ακτές της Ανταρκτικής.
(πηγή: econews.gr x)