Με μια τολμηρή κίνηση για τον έλεγχο της ρύπανσης, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη στην Αμερική που απαγόρευσε την πώληση των πλαστικών φιαλών νερού, μια κίνηση που βασίζεται πάνω σε ένα παγκόσμιο κίνημα μείωσης τεράστιων ποσοτήτων αποβλήτων από τη δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία πλαστικών μπουκαλιών.
Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η απαγόρευση θα καταργήσει σταδιακά τις πωλήσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερού που πιάνουν πιάνουν περίπου 600 γρ. σε δημόσιους χώρους. Οι παρακάμψεις του νόμου επιτρέπονται μόνο εάν μια κατάλληλη και εναλλακτική πηγή νερού δεν είναι διαθέσιμη.
Ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πρότασης ήταν η καμπάνια «Σκέφτομαι έξω από το μπουκάλι», μια εθνική προσπάθεια που ενθαρρύνει τους περιορισμούς των «εχθρικών προς το περιβάλλον» προϊόντων.
Η απαγόρευση του Σαν Φρανσίσκο είναι λιγότερο αυστηρή από τις πλήρεις απαγορεύσεις που έχουν περάσει σε 14 εθνικά πάρκα, σε μια σειρά από πανεπιστήμια και στο Concord της Μασαχουσέτης.
Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 1.000 δολλαρίων.
Ο Joshua Arce, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι “άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός με απώτερο στόχο τη μηδένιση των αποβλήτων μας.” Η πόλη θέλει να μην έχει απόβλητα που να καταλήγουν στο έδαφος της έως το 2020. Ο ρυθμός μείωσης τους ανέρχεται σήμερα σε 80 τοις εκατό.
Προηγούμενες προσπάθειες προς τον ίδιο στόχο, περιελάμβαναν απαγόρευση σε πλαστικές σακούλες και πλαστικά δοχεία αφρού.
“Είχαμε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις για δεκαετίες χωρίς πλαστικά μπουκάλια και θα τα πάμε υπέροχα χωρίς αυτά, για άλλη μία φορά”, δήλωσε ο Arce.
Η Αμερικανική Ένωση Ποτών, η οποία περιλαμβάνει την Coca-Cola Co. και την Pepsi Co., ανέφερε σε δήλωσή της ότι η απαγόρευση δεν ήταν «τίποτα περισσότερο από μια λύση στην αναζήτηση ενός προβλήματος. Αυτή είναι μια άστοχη προσπάθεια από τις εποπτικές αρχές της πόλης για να μειώσει τα απόβλητα σε μια πόλη μανιωδών ανακυκλωτών.”
(πηγή: ramnousia.com – Αρχικό κείμενο: Global Fare Μετάφραση: Mary Poppins)