Είναι μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης, που όμως δεν εμφανίζεται όταν εξετάζονται τα οικονομικά μεγέθη. Κι όμως, η κρίση έχει προκαλέσει σοκαριστική «αιμορραγία» της Ελλάδας, που χάνει τα «φωτεινά» μυαλά της, καθώς επιστήμονες και εξερευνητές προτιμούν το εξωτερικό από την αβεβαιότητα της πατρίδας τους.
Συνολικά και σε όλους τους τομείς, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες επιστήμονες, στην πλειονότητά τους νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που παρουσίασε η «Καθημερινή». Πέρα από αυτούς, που είτε έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά μακριά από το σπίτι τους, ή αναζητούν μία καλή θέση εργασίας, υπάρχουν και οι 30.000 Έλληνες οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό και σχεδιάζουν να μείνουν εκεί μόνιμα, όταν πάρουν το πτυχίο τους.
Με βάση την έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπριανίδη, πάνω από 100.000 Έλληνες επιστήμονες (γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί κ.ά.) έως 40 ετών βρίσκονται στο εξωτερικό. Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων κάθε ηλικίας που είναι εκτός χώρας φτάνει τους 150.000.
Η τάση φυγής των νέων επιστημόνων εντάθηκε την τελευταία πενταετία, εξαιτίας της κρίσης και της ανεργίας. Με βάση έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής) οι νέοι που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο. Και σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 30.000 Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό πήραν αυτή την απόφαση και προσβλέποντας την επαγγελματική τους αποκατάσταση μακριά από την Ελλάδα.
(πηγή: iefimerida.gr)