Τα Ηνωμένα Έθνη υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό την καταστροφή που θα μπορούσε να προκύψει από πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα φέτος, αφού 350.000 άτομα μέχρι στιγμής είναι εκτοπισμένα λόγω της σύγκρουσης διάρκειας έξι εβδομάδων – αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από τα 50.000 άτομα που είχαν αρχικά υπολογισθεί στο σχέδιο επείγουσας επέμβασης του υπερεθνικού οργανισμού, σύμφωνα με ανώτατη αξιωματούχο της UNICEF. Η Pernille Ironside πρόσθεσε ότι εάν οι σοβαροί εμπορικοί περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα δεν ελαττωθούν, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 χρόνια για την επιδιόρθωση των καταστροφών, ενισχύοντας τις πιθανότητες τα παιδιά της Γάζας να φτάσουν στην ενηλικίωση μέσα από χρόνια στέρησης, θυμού και απελπισίας. «Ήδη, πριν από αυτή τη σύγκρουση, η κατάσταση στη Γάζα για τα παιδιά ήταν φρικτή», τόνισε. «Υπήρχε μεγάλη ενεργειακή κρίση και έλλειψη νερού, τεράστια ανεργία, το 80% του πληθυσμού χρειαζόταν κάποιο επίδομα για να επιβιώσει και το μέλλον διαγραφόταν ζοφερό για τους νέους ανθρώπους στη Γάζα», είπε.
Καναδικής καταγωγής δικηγόρος, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην υπεράσπιση των παιδιών, η Ironside έδωσε μια συνέντευξη στα κεντρικά της UNICEF κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψης, πριν επιστρέψει στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα. Περίπου δύο χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται 450 παιδιά. Από την ισραηλινή πλευρά 64 στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν. Η βασική ανησυχία της Ironside για τη Γάζα είναι οι μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει η σύγκρουση στα μικρά παιδιά, ορισμένα από τα οποία έχουν ζήσει τις προηγούμενες δύο ισραηλινές στρατιωτικές επεμβάσεις από το 2008. «Εάν είσαι επτά ετών στη Γάζα, έχεις ήδη ζήσει τρεις πολέμους», σχολίασε η Ironside.
Οι σύμβουλοι της UNICEF έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους στην παροχή συμβουλευτικής για τα παιδιά που βιώνουν τα τραύματα του πολέμου, που έχουν δει τους συγγενείς τους να σκοτώνονται και τα σπίτια τους να καταστρέφονται. «Οι ενήλικοι υποτιμούν τον αντίκτυπο που έχει η σύγκρουση στους μικρούς», υπογράμμισε η δικηγόρος. Σύμφωνα με την ίδια, τα συμπτώματα των ψυχικών τραυμάτων του πολέμου είναι «σημάδια απομόνωσης, αδιαφορία για το παιχνίδι, το φαγητό και προσκόλληση στους γονείς».
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της UNICEF στη Γάζα αφορά τη σταθερή παροχή πόσιμου νερού στα σχολεία και στα πιο φτωχά νοικοκυριά, σε μια περιοχή όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού αποτελείται από άτομα κάτω των δεκαοκτώ. Δεκατρείς εγκαταστάσεις αφαλάτωσης έχουν δημιουργηθεί, αν και κάποιες έχουν υποστεί ζημιές, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Ironside περιέγραψε πώς έχει βιώσει η ίδια την αγωνία των βομβαρδισμών εγκλωβισμένη σε ένα υπόγειο με άλλους εργαζομένους του ΟΗΕ, αν και σίγουρα απολαμβάνει περισσότερα προνόμια από τους απλούς κατοίκους της Γάζας. «Οι άνθρωποι πραγματικά αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε», τόνισε. «Θα έλεγα ότι είναι τρομοκρατημένοι και θύματα τρομοκρατίας», κατέληξε.
(πηγή: Καθημερινή)