Χωρίς προηγούμενο εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας σε Συρία-Ιράκ-Μέση Ανατολή

Απαιτείται μαζική παγκόσμια δράση για την προστασία των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή – 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα πολιομυελίτιδας με 765.000 παιδιά στη Συρία σε δυσπρόσιτες περιοχές

Αμάν / Κάιρο / Γενεύη, 22 Ιουλίου 2014 – Σε μια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μεγαλύτερης εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας που έχει αναληφθεί ποτέ στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Είκοσι πέντε εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών προσεγγίσθηκαν σε επτά χώρες σε 37 γύρους εμβολιασμών.

«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, η πρώτη φάση ήταν άμεση, ευρεία και πιο σημαντικό γρήγορη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε χιλιάδες αφανείς ήρωες: εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και εθελοντές που δούλεψαν ακούραστα σε ολόκληρη την περιοχή και στο εσωτερικό της Συρίας κάτω από πραγματικούς κινδύνους, για την παροχή εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στα παιδιά», δήλωσε η MariaCalivis, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η έκθεση αποδίδει την επιστροφή της πολιομυελίτιδας στη Συρία μετά από 14 χρόνια στους ακόλουθους παράγοντες: Τη διακοπή των τακτικών εμβολιασμών, τις σοβαρότατες ζημιές στις υποδομές υγείας της Συρίας, τη συνεχή μετακίνηση πληθυσμών στο εσωτερικό της Συρίας και πέραν των συνόρων της και τα παιδιά που δεν μπορούν να προσεγγισθούν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κάλυψη εμβολιασμών κατά της πολιομυελίτιδας έχει μειωθεί δραματικά στη Συρία από 99% σε 52%. Τουλάχιστον το 60% των νοσοκομείων της Συρίας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενοφόρων εξακολουθούν να λειτουργούν. Εφόδια, οχήματα και εξοπλισμός ψυχρής αλυσίδας έχουν ζημιές, έχουν τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας ή έχουν χαθεί.

«Η πολιομυελίτιδα έχει επιστρέψει δυναμικά στη Συρία, επιδεινώνοντας μια κατάσταση που ήταν ήδη μια ανθρωπιστική καταστροφή. Βρεθήκαμε σε ένα σημείο όπου έπρεπε να δουλέψουμε με πολύ περιορισμένους πόρους για να νικήσουμε ένα από παλιά ξεχασμένο εχθρό στην περιοχή αυτή: ένα εχθρό που δεν γνωρίζει σύνορα ή σημεία ελέγχου και μπορεί να ταξιδέψει γρήγορα, μολύνοντας τα παιδιά όχι μόνο στην εμπόλεμη Συρία, αλλά σε όλη την η περιοχή», δήλωσε ο ChrisMaher, Υπεύθυνος της ΠΟΥ για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και υποστήριξη σε έκτακτες ανάγκες.

Πάνω από 6,5 εκατομμύρια παιδιά στη Συρία έχουν τώρα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο εσωτερικό της Συρίας, 765.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η σύγκρουση και οι περιορισμοί καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να τα φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής πρόσβασης σε εμβόλια.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τερματισμός της πολιομυελίτιδας στη Συρία και το Ιράκ δεν είναι μια αδύνατη αποστολή. Απευθύνει έκκληση για να αναληφθούν οι παρακάτω κρίσιμες δράσεις:

  • Να τερματισθεί άμεσα η βία στη Συρία και το Ιράκ.
  • Να επιτραπεί άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στα δυσπρόσιτα παιδιά κάτω των πέντε ετών στο εσωτερικό της Συρίας.
  • Να εγγυηθεί η ασφαλής διέλευση των εργαζομένων στην υγεία και η προστασία των ιατρικών οχημάτων και άλλου εξοπλισμού ψυχρής αλυσίδας στο εσωτερικό της Συρίας.
  • Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πολιομυελίτιδα και την ανάγκη για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε γύρω στη γύρω περιοχή κατ’ επανάληψη.
  • Να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων γύρων εμβολιασμών μέχρι το τέλος του 2014.

«Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Κατά τους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερα παιδιά, ιδίως εκείνα που έχουν αποκλεισθεί εκεί όπου υπάρχει βία, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ», κατέληξε η κ. MariaCalivis.

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399