Το πρόσφατο κύμα μαζικής εισροής παιδιών μεταναστών χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ από την Κεντρική Αμερική αποτελεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και πλέον έχει λάβει πολιτική τροπή.
Τα παιδιά αυτά ζουν «σε άθλιες συνθήκες. Δεν έχουν κρεβάτια και κοιμούνται στο πάτωμα», κατήγγειλε ο Ντομίνγκο Γκονσάλο της οργάνωσης Campana Fronteriza που έχει την έδρα της στο Μπράουνσβιλ του Τέξας όπου βρίσκεται ένα κέντρο κράτησης μεταναστών.
Περισσότεροι από 52.000 ανήλικοί, εκ των οποίων οι μικρότεροι είναι τριών ή τεσσάρων ετών, κρατούνται από τον Οκτώβριο επειδή πέρασαν τα σύνορα των ΗΠΑ χωρίς χαρτιά με την ελπίδα φτάνοντας στη χώρα να λάβουν άδεια παραμονής.
Παρά τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποτρέψει τους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά τους να κάνουν αυτό το ταξίδι επισημαίνοντας ότι θα απελαθούν, εκατοντάδες παιδιά εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά στις ΗΠΑ από τα σύνορα με το Μεξικό.
Η διαδικασία απέλασης ενός παιδιού που έχει φτάσει στη χώρα χωρίς χαρτιά και χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο μέλος της οικογένειάς του είναι πολύ μακρά και περίπλοκη και τελικά πολλά από αυτά καταφέρνουν να παραμένουν στη χώρα.
Στο Τέξας και την Αριζόνα, δύο πολιτείες στις νότιες και νοτιοδυτικές ΗΠΑ επίκεντρο της κρίσης, τα κέντρα κράτησης και οι στρατιωτικές βάσεις είναι υπερπλήρεις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους συνοριοφύλακες, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Οι ανήλικοι στοιβάζονται εκεί αναμένοντας τις αρχές να ξεκινήσουν τη διαδικασία απέλασής τους και να τους προσφέρουν μια πιο βιώσιμη στέγη.
Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι χρειάστηκε να προσφέρει στις ΗΠΑ κουβέρτες και ένα κιτ υγιεινής για τους ανήλικους κρατούμενους, που φτάνουν στη χώρα συχνά διψασμένοι και πεινασμένοι αφού έχουν διασχίσει χιλιόμετρα με τα πόδια.
Σύμφωνα με την καλιφορνέζικη μη κυβερνητική οργάνωση Hermandad Mexicana, που προασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να έχει προβλέψει την κατάσταση αυτή «με δεδομένη την εισροή των παιδιών που φτάνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα (χωρίς χαρτιά)».
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «θα μπορούσε να αναμένει τις ανάγκες σε κλίνες και φιλοξενία», δήλωσε ο Νατίβο Λόπες σύμβουλος της ΜΚΟ.
Η εισροή των παιδιών μεταναστών που εισέρχονται χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με την προοπτική της μεταρρύθμισης του μεταναστευτικού την οποία επιθυμεί να κάνει ο Ομπάμα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρίως να μπορούν να λαμβάνουν πιο εύκολα την αμερικανική υπηκοότητα τα παιδιά που δεν έχουν χαρτιά, αλλά και ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα με το Μεξικό.
Το νομοσχέδιο όμως βρίσκεται σε αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πλέον θα δράσει βάσει διαταγμάτων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση.
Στο διπλωματικό πεδίο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρισυναντήθηκαν με αξιωματούχους της Κεντρικής Αμερικής, απ’ όπου κυρίως έρχονται τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινές λύσεις στο πρόβλημα.
Ο Λόπες από την πλευρά του καταγγέλλει ότι «ο πρόεδρος (Ομπάμα) προσπαθεί να χαλαρώσει τους νόμους που επιτρέπουν την απέλαση ανηλίκων στερώντας τους με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματά τους», την ώρα που θα έπρεπε «να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες».
Σπάνιες εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό αυτών των κέντρων κράτησης δείχνουν εκατοντάδες παιδιά να κοιμούνται στο πάτωμα μόνο με ισοθερμικές κουβέρτες.
Η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να δίνονται σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ή να μεταφέρονται σε κάποιο κέντρο υποδοχής 72 ώρες μετά τη σύλληψή τους. Το πιο συχνό είναι ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που βρίσκεται νόμιμα στις ΗΠΑ ζητεί να τα περιθάλψει,. Σε διαφορετική περίπτωση μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία απέλασής τους.
Βραχυπρόθεσμα δεν φαίνεται να υπάρχει μια πραγματική λύση για την κρίση αυτή. «Η άφιξη των ανήλικων αυτών δείχνει ότι το σύστημα έχει πρόβλημα», εκτίμησε ο Λόπες. «Θα πηγαίνουμε από κρίση σε κρίση μέχρις ότου μια μεταρρύθμιση εξετάσει πραγματικά το ενδεχόμενο μιας μαζικής νομιμοποίησης (μεταναστών)», υπογράμμισε.
(πηγή: nooz.gr)