Οι νέοι Έλληνες, ηλικίες 16-30, δηλώνουν οι πιο περιθωριοποιημένοι σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νέους στην Ευρώπη καθώς 87% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωή εξαιτίας της κρίσης.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που βρίσκεται στο 57% σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη από το Ευρωκοινοβούλιο στο τέλος Μαρτίου με σκοπό να δείξει τι σκέφτονται οι νέοι της Ευρώπης για την απασχόληση, το μέλλον της Ευρώπης και τις ευρωεκλογές.
Στην ερώτηση κατά πόσο το εκπαιδευτικό σύστημα στην κάθε χώρα της ΕΕ είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις αγοράς οι Έλληνες βρίσκονται στην χαμηλότερη θέση απαντώντας θετικά μόλις 18% σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ που βρίσκεται στο 55%. Η αμέσως επόμενη χαμηλότερη χώρα είναι η Ισπανία επιβεβαιώνοντας ότι σε χώρες που η ανεργία των νέων είναι η πιο υψηλή κυριαρχεί η παραπάνω άποψη.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο οι νέοι ευρωπαίοι δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης με την επιχειρηματικότητα ως απάντηση στην ανεργία. Πάνω από 50% των νέων δεν θέλουν να ξεκινήσουν την δικιά τους επιχείρηση ενώ μόλις 11% των Ελλήνων επιθυμεί κάτι τέτοιο. Συγχρόνως 43% των Ελλήνων, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, θεωρούν ότι το άνοιγμα της δικής σου επιχείρησης είναι κάτι πολύ δύσκολο.
Παρά την οικονομική κρίση εφτά στους δέκα ευρωπαίους πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι πλεονέκτημα στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Το ποσοστό αυτό και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλό στο 62%.
Συγχρόνως 44% των Ευρωπαίων νέων δηλώνει ότι η ψήφος τους στις Ευρωεκλογές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συμμετάσχουν στην δημόσια ζωή της ΕΕ. Αυτό το νούμερο στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 24% ενώ η επιλογή του να γίνεις μέλος σε κάποιο κόμμα για συμμετοχή στην δημόσια ζωή παίρνει μόλις ένα 5% πάλι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη καθώς ο μέσος όρος βρίσκεται στο 16%.
(πηγή: kathimerini.gr)