«Με αγχώνει το αύριο»…«Να βρω δουλειά. Αυτό θέλω, αυτό ονειρεύομαι»…«Νιώθω απελπισμένος και το χειρότερο είναι πως δεν μπορώ να κάνω κάτι»…«Δεν έχω τίποτα, η οικογένειά μου με στηρίζει»…
Το 16,9% των νέων στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Την περίοδο της κρίσης, το ποσοστό των «αποκλεισμένων», των λεγόμενων διεθνώς και ΝΕΕΤs (young people not in education, employment or training) αυξήθηκε 50%. Αυτήν τη «χαμένη γενιά» χαρτογραφούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ στην έρευνα: «Βαρόμετρο Απόντων».
Η Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις της ΕΕ των 28 αναφορικά με τον πληθυσμό των αποκλεισμένων. Πρόκειται για νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών που απέχουν από κάθε διαδικασία εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης. Δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Η αύξησή τους, ωστόσο, και η συγκέντρωσή τους, κυρίως, σε κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αποδίδεται στις δυσμενείς συνέπειες της πολυεπίπεδης κρίσης και τις ακολουθούμενες μεθόδους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
(πηγή: Έθνος)