Η ζωή στον πλανήτη μας κατάγεται από τον πλανήτη Άρη υποστηρίζουν επιστήμονες που συμμετέχουν στο Συνέδριο Goldschmidt 2013, που διεξάγεται από τις 25 Αυγούστου στη Φλωρεντία της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τον Στήβεν Μπένερ, καθηγητή Γεωχημείας και ιδρυτή του Ινστιτούτου Γουεστχάιμερ για την Επιστήμη και την Τεχνολογία στις ΗΠΑ, ένα συγκεκριμένο είδος ύλης απαραίτητο για τη δημιουργία ζωής υπήρχε αποκλειστικά και μόνο στην επιφάνεια του “Κόκκινου Πλανήτη”.
Η μεταφορά της ύλης αυτής από τον Άρη στη Γη εικάζεται ότι έγινε μέσω βροχής μετεωριτών ή εκρήξεων ηφαιστείων.
Η θεωρία του Μπένερ βασίζεται στην οξείδωση της μεταλλικής μορφής του μολυβδαινίου, υλικού που δρα ως καταλύτης στην ανάπτυξη οργανικών μορίων, τα οποία δημιουργούν τις πρώτες μορφές ζωής
Σύμφωνα με τον επιστήμονα το μολυβδαίνιο σε αυτή τη μορφή δεν θα μπορούσε να υπάρχει στη Γη όταν γεννήθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, διότι τότε το οξυγόνο στην επιφάνεια του πλανήτη μας ήταν λιγοστό σε αντίθεση με τον Άρη. Πέραν αυτού, το σύνολο της επιφάνειας της Γης ήταν καλυμμένη από νερό, το οποίο σύμφωνα με τον Μπένερ και άλλους γεωχημικούς θα ήταν διαβρωτικό για το RNA, εξάδελφο του DNA και πρώτο γενετικό μόριο που εμφανίστηκε.
«Είναι ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο που καθιστά πιο πιθανό ότι η ζωή ήρθε στη Γη από ένα μετεωρίτη του Άρη, αντί να αρχίσει από εδώ» δήλωσε ο επιστήμονας.
Όλα τα ζωντανά πλάσματα προέρχονται από οργανική ύλη, αλλά η προσθήκη ενέργειας στα οργανικά μόρια δεν δημιουργεί ζωή.
“Το μολυβδαίνιο μαζί με το βόριο θεωρούνται ουσίες κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οργανικών υλών σε ζωή. Κι αυτό διότι η απουσία τους έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή των οργανικών μορίων σε κάτι που μοιάζει με πίσσα” τονίζει χαρακτηριστικά ο Μπένερ.
Τη θεωρία του Μπένερ υποστηρίζει η ανάλυση μετεωρίτη από τον Άρη ο οποίος ήταν πλούσιος σε βόριο, ενώ εκτιμάται ότι υπήρχε και άφθονο οξειδωμένο μολυβδαίνιο.
“Είμαστε όλοι Αρειανοί, η ζωή ξεκίνησε από τον πλανήτη Άρη και έφθασε στη Γη από έναν βράχο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπένερ κατά την εισήγησή του στο Συνέδριο.
“Ωστόσο, είμαστε τυχεροί που καταλήξαμε εδώ, καθώς σίγουρα η Γη υποστηρίζει καλύτερα τη διατήρηση της ζωής σε σύγκριση με τον Άρη” πρόσθεσε για να καταλήξει ότι σε διαφορετική περίπτωση “εάν υποθετικά οι πρόγονοί μας είχαν παραμείνει στον Άρη, δεν θα υπήρχαν και πολλά για να πούμε”.
(πηγή: econews)