Τρομάζει η αύξηση των περιστατικών
Ραγδαία είναι η αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη, σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που “πλασάρει” το νησί στη θλιβερή δεύτερη θέση μετά τη Θεσσαλία, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αυτοκτόνησαν 29 συνάνθρωποι μας στην Κρήτη, όταν πέρυσι στη διάρκεια του 2012 έδωσαν τέλος 41 άνθρωποι στο νησί. Μέσα δηλαδή σε ενάμιση χρόνο χάθηκαν 70 (!) συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν άντεξαν την ψυχολογική πίεση.
Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται στο Ηράκλειο με την πλειονότητα των αυτόχειρων να είναι άνδρες, πολλοί εκ των οποίων οικογενειάρχες.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, εκφράζονται φόβοι για διπλασιασμό του ποσοστού των αυτοκτονιών στην Κρήτη μέχρι το τέλος του 2013. Ωστόσο οι αυτοκτονίες δεν οφείλονται ποτέ σε ένα αίτιο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκύπτουν από έναν συνδυασμό παραγόντων που είχαν να κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα, τα δάνεια, την ανεργία, την εύθραστη ψυχοσύνθεση αλλά και τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα.
Η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Θεσσαλία στην αύξηση των περιπτώσεων αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σ’ εκδήλωση με θέμα “Οικονομική κρίση και αυτοκτονικότητα” που οργανώθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με ομιλητές ψυχιάτρους και κλινικούς ψυχολόγους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Μπίτσιος, το 21% των θανάτων σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών διεθνώς οφείλεται στην αυτοκτονία. Ο κ. Μπίτσιος διευκρίνισε ότι από το 1995 έως το 2010 στην Ελλάδα καταγράφονταν 3 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και αναφέρθηκε σε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι 1% αύξηση της ανεργίας συνοδεύεται από αύξηση 0,8% των αυτοκτονιών.
Τόνισε επίσης ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας σε χώρες που έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η Αυστραλία, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Ο κλινικός ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα τέσσερα στάδια του φυσιολογικού πένθους (σάστισμα, θυμός-άρνηση, κατάθλιψη, αποδοχή) και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του επίδοξου αυτόχειρα στην αποτροπή της αυτοκτονίας, αν αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης και επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό. Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Θεσσαλία, στην αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας.
(πηγή: cretalive.gr)