«Τι τραγούδι θα αφιέρωνες στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας;» Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη μεγάλη συναυλία της πρωτοβουλίας «Αγάπη Ρε Ματζόρε» ενάντια στο φόβο και το ρατσισμό, στο μίσος και τη ρητορική του, το 1againstracism.gr έθεσε αυτό το ερώτημα σε έναν από τους καλλιτέχνες που την απαρτίζουν: τον τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό Στάθη Δρογώση.
Αφού επέλεξε το “Across the Universe” των Beatles, o Στάθης Δρογώσης μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στην παιδεία, ώστε να νικήσουμε το ρατσισμό.
«Τα τελευταία 20-25 χρόνια», σημείωσε ο κ. Δρογώσης, «όταν μεταδόθηκε η πληροφορία σε λαούς που υποφέρουν ότι υπάρχει μια νησίδα ευμάρειας και πλούτου στην Ευρώπη, άνθρωποι που βίωναν πολέμους και φτώχεια άφησαν την Ασία και την Αφρική και ήρθαν εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Εν τω μεταξύ, η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ είχε φέρει το πρώτο κύμα μετανάστευσης από τα κομουνιστικά κράτη. Όσο εγώ πήγαινα σχολείο, δεν συζητούσαμε για το ρατσισμό, γιατί ήμασταν σχεδόν όλοι Έλληνες πολίτες στην ελληνική επικράτεια. Επομένως, δεν υπήρχε αντικείμενο ρατσισμού. Όταν, όμως, άρχισαν οι πρώτες μεταναστευτικές ροές αποδείχθηκε ότι ήμασταν ανέτοιμοι. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη αντιρατσιστικής παιδείας».
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλα τα κράτη όπου έχουν πολυπολιτισμικές δομές, ο ρατσισμός χτυπιέται μέσα από τα σχολεία, μέσα από την εκπαίδευση. Εδώ δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, το εκπαιδευτικό σύστημα δίδασκε ότι όλα τα έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες κι ότι ήμασταν ο περιούσιος λαός. Στην ουσία, η εκπαίδευσή μας ενίσχυε το ρατσισμό. Όταν, λοιπόν, μας χτύπησε και η οικονομική κρίση, βγήκαν στην επιφάνεια τα πιο επικίνδυνα και μισαλλόδοξα στοιχεία της κοινωνίας. Το καλό όμως είναι ότι βγήκαν και οι αντιρατσιστικές φωνές, που τώρα είχαν αντικείμενο. Το πρόβλημα έγινε πιο εμφανές κι έτσι έγινε πιο εύκολη η αντίδραση σε αυτό. Ο κόσμος πλέον μπορεί να συνασπιστεί εναντίον του».
«Ας σημειωθεί πάντως ότι, εκτός από το ρατσισμό απέναντι σε άλλες εθνότητες και σε ανθρώπους με άλλο χρώμα δέρματος, υπάρχει και ρατσισμός απέναντι στις γυναίκες, απέναντι στους ομοφυλόφιλους, απέναντι στους χρήστες ναρκωτικών, κι αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να νικήσουμε μόνο με μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Μέσα από τα σχολεία, όταν τα παιδιά είναι μικρά και μαθαίνουν για τις κοινωνικές δομές και τις κοινωνικές λειτουργίες. Εκεί πρέπει να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν πρέπει να είσαι ρατσιστής δεν είναι μόνο ηθικός ή θρησκευτικός. Είναι ότι οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι οι πλέον προηγμένες –αυτές που έχουν ανάπτυξη, πλούτο και σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο. Πρόκειται για τις κοινωνίες όπου, μέσα από τη διαφορετικότητα, βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων».
«Και, εν πάση περιπτώσει, οι Έλληνες δεν έχουν να χάσουν κάτι, αν ανταλλάξουν εμπειρίες με άλλους λαούς. Και η γλώσσα μας και η ιστορία μας είναι τόσο ισχυρές, που ίσα ίσα θα κερδίσουμε πράγματα από την ανταλλαγή, δεν θα χάσουμε».
Σχετικά με την Πρωτοβουλία Αγάπη Ρε+
Η «Αγάπη Ρε Ματζόρε» είναι μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, φτιαγμένη από ανθρώπους του τραγουδιού. Το Σάββατο 6 Ιουλίου διοργανώθηκε μια μεγάλη συναυλία στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, τα έσοδα από την οποία διατέθηκαν στο Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, στην οργάνωση Κλίμακα, στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού.
(πηγή: www.1againstracism.gr)