Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο λόγω χρόνιου υποσιτισμού. Σύμφωνα με την βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Save the Children», η κακή διατροφή πλήττει σοβαρά την ικανότητα ενός παιδιού να μαθαίνει, να διαβάζει και να γράφει
Έρευνα της οργάνωσης με τίτλο «Food for Thought» κατέληξε ότι τα υποσιτιζόμενα παιδιά υφίστανται μη αναστρέψιμες βλάβες: μεγαλώνοντας έχουν μικρότερο ύψος και είναι πιο αδύναμα ενώ ο εγκέφαλός τους δεν αναπτύσσεται πλήρως.
Η «Save the Children» τονίζει ότι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους ηγέτες του G8 που θα συναντηθούν τον Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη χιλιάδων παιδιών στην Αιθιοπία, στην Ινδία, στο Περού και στο Βιετνάμ. Κατέληξε ότι τα παιδιά οκτώ ετών που είναι πιο μικρόσωμα επειδή υποσιτίζονται έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν λάθη όταν διαβάζουν μια απλή πρόταση όπως «Ο ήλιος καίει» ή «Μου αρέσουν τα σκυλιά» απ’ όσες τα παιδιά που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
Ως ενήλικες, τα υποσιτισμένα παιδιά κερδίζουν 20% λιγότερα χρήματα και η παγκόσμια οικονομική επίπτωση του υποσιτισμού φθάνει τα 97 δισ. ευρώ.
Δεν μιλάμε για τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα από την πείνα και τις επιδημίες, αλλά γι᾽ αυτά που επιβιώνουν και που είναι καταδικασμένα, όταν ενηλικιωθούν, να παραμείνουν οικονομικοί είλωτες. Ως ενήλικες πια, κερδίζουν 20% λιγότερο από τους συνομηλίκους τους.
Η οικονομική κυριαρχία συνοδεύεται από πολιτιστική και μορφωτική κυριαρχία: «δεξαμενές σκέψης» από τη μια και δεξαμενές φτηνών εργατικών χεριών (και ανέργων) από την άλλη. Ο διαχωρισμός αυτός δεν εντοπίζεται μόνο από χώρα σε χώρα αλλά και μέσα στην ίδια χώρα.
Ενδιαφέρον θα είχαν τα πορίσματα μιας ανάλογης έκθεσης για την Ελλάδα. Πώς να αποδώσει στο σχολείο ένα παιδί μιας οικογένειας που τρέφεται από τα συσσίτια ή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση στο σπίτι; Τι γράμματα να μάθει ένας μαθητής που λιποθυμά από την πείνα; (Και αντίστοιχα, τι γράμματα να διδάξει ένας καθηγητής που λιποθυμά από την πείνα -γιατί κι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί μέσα στη σχολική αίθουσα.) Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει το δρόμο των φτωχών μαθητών προς τη μόρφωση, υποβαθμίζοντας το δημόσιο σχολείο και τσακίζοντας οικονομικά και κοινωνικά τους εκπαιδευτικούς. Και η πείνα συμπληρώνει τα υπόλοιπα.
«Η κακή διατροφή προκαλεί κρίση αλφαβητισμού και μαθηματικών επιδόσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες και αποτελεί επίσης τεράστιο εμπόδιο στην αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας», είπε η Τζάσμιν Ουίτμπρεντ, επικεφαλής της «Save the Children International». «Το ένα τέταρτο των παιδιών παγκοσμίως υφίστανται τις επιπτώσεις του χρόνιου υποσιτισμού ο οποίος θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια παιδικές ζωές».
Η βρετανική κυβέρνηση διοργανώνει μια ειδική σύνοδο κορυφής για τον σιτισμό στις 8 Ιουνίου στο Λονδίνο, πριν από την κύρια σύνοδο του G8, στην οποία θα εξεταστούν ζητήματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων και η ανάγκη να αποκτήσουν περισσότερες αφρικανικές χώρες το δικό τους εθνικό σχέδιο για τον σιτισμό. Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο οφείλουν «να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή και να ανακόψουν για τα καλά την άνοδο του υποσιτισμού», πρόσθεσε η Ουίτμπρεντ.
(πηγή: thepressproject.gr)