Στα Ιατρεία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προσφεύγει πλέον το 30% των Ελλήνων λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ενώ η οικονομική κρίση επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.
«Το 30% των Ελλήνων σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρών του Κόσμου, προσφεύγει σε ιατρείο ΜΚΟ, ενώ πριν τη κρίση το ποσοστό ήταν 3-4%. Σε διαφορετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79% καθώς και αύξηση στο δείκτη θνησιμότητας κατά 2,18«, τόνισε ο συνταγματάρχης γενικός αρχίατρος Γιώργος Γκούβας, επικαλούμενος στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο 24ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 18 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε:
«Επίσης έχει παρατηρηθεί μείωση σε υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως οδοντιατρική περίθαλψη ή προληπτική ιατρική. Μελέτες δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2011 υπήρξε συνολική αύξηση στις εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία κατά 32% σε σχέση με το 2009, και αντίστοιχη μείωση 25-30% στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Καταγράφηκε 52% αύξηση στις μολύνσεις από AIDS το 2011 σε σχέση με το 2010, κυρίως μεταξύ χρηστών τοξικών ουσιών και λόγω αύξησης της πορνείας συνδυαζόμενης με την αυξανόμενη μη χρήση προφυλάξεων».
(πηγή: apospasma.gr)