Τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και οι Νατοϊκές δυνάμεις στον πόλεμο στο Ιράκ συνδέονται με καρδιακά προβλήματα, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου και γενετικές ανωμαλίες, σύμφωνα με… μια πρόσφατη έρευνα ομάδας επιστημόνων του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου της Βασόρα και της Ιατρικής Σχολής της Βασόρα που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology.
Η έρευνα με τίτλο «Metal Contamination and the Epidemic of Congenital Birth Defects in Iraqi Cities» αποκαλύπτει τη σχέση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εισβολή στο Ιράκ με γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Η έρευνα, όπως αναφέρει το RT, εξέτασε στοιχεία από τη Φαλούτζα, η οποία κατελήφθη από στρατεύματα των ΗΠΑ το 2004, αλλά και από τη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, που δέχτηκε επίθεση από τις βρετανικές δυνάμεις το 2003.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά αποβολών και τα υψηλά τοξικά επίπεδα μολύβδου και υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες είναι από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά και παραμορφώσεις.
Στη Φαλούτζα, περίπου 40χλμ δυτικά της Βαγδάτης, καταγράφονται υψηλά ποσοστά τέτοιων περιστατικών. Όπως σημειώνεται από το RT στη πόλη χρησιμοποιήθηκαν όπλα από το πιο βαρύ οπλοστάσιο των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα βόμβες φωσφόρου.
Μεταξύ του 2007 και του 2010 στη Φαλούτζα πάνω από τα μισά μωρά που εξετάστηκαν γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 10%. Επίσης πάνω από το 45% των εγκύων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα τελικά απέβαλαν, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 10% που ήταν πριν από τις επιθέσεις.
(πηγή: eglimatikotita.gr)