Γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και δυσκολεύονται ακόμη και να παράσχουν τροφή, σε καθημερινή βάση, στα παιδιά τους φτάνουν σε σημείο να παρακαλούν τους υπευθύνους των Παιδικών Χωριών SOS να τα φιλοξενήσουν έτσι ώστε να μην υποφέρουν κι αυτά στο πλευρό τους.
Πρόκειται για οικογενειακές ιστορίες στις οποίες επιθυμούν να δώσουν λύσεις οι αρμόδιοι των Παιδικών Χωριών SOS, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο. Η κρίση, άλλωστε, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες που δεν ξέρουν πλέον πού να στραφούν, αναζητώντας τα βασικά αγαθά για να επιβιώσουν.
Σε μία προσπάθεια να στηριχτεί όχι μόνο το παιδί αλλά ολόκληρη η οικογένεια που πλήττεται από τη γενικότερη κρίση, δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα νέο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.
«Η σημαντική καινοτομία είναι ότι προέρχεται δωρεάν βοήθεια και στήριξη όχι μόνο σε παιδιά αλλά σε ολόκληρη την οικογένεια που πλήττεται από την κρίση» δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος των προγραμμάτων SOS στη Βόρεια Ελλάδα Γιώργος Μπασδάρης.
Το Κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Μαΐου σε ιδιόκτητο ακίνητο του Σωματείου, που αποτελεί δωρεά εκ κληρονομιάς Δημοσθένη Τσελεπίδη. Το κτίριο ανακαινίστηκε και λειτουργεί στην οδό Εγνατίας 94, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Η επιλογή των οικογενειών που θα βρουν «καταφύγιο» στο Κέντρο θα γίνεται με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια και για το λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του Κέντρου, στις 28 Σεπτεμβρίου, από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. «Η οικονομική κρίση έχει πλήξει συθέμελα την ελληνική κοινωνία και είναι αρκετές οικογένειες που δεν βγαίνουν παρά έξω να ζητήσουν βοήθεια, άλλες διότι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν και άλλες διότι ντρέπονται. Στόχος μας είναι μέσω των κοινωνικών λειτουργών να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχιας και να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Μπασδάρης.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το Κέντρο μπορεί να παρέχει βοήθεια σε 150 οικογένειες, ωστόσο επειδή εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί γρήγορα εξετάζεται το ενδεχόμενο το νούμερο να αυξηθεί.
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται δωρεάν στο Κέντρο, για τις οικογένειες αφορούν- μεταξύ άλλων: συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την οικογένεια, ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων, εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δημιουργική απασχόληση παιδιών και υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης και σχολικά.
«Οι παροχές που θα δίνονται δεν θα είναι μόνιμες. Στόχος μας είναι να αποτελούν εφαλτήριο για να μπορέσουν οι οικογένειες να ανακάμψουν» κατέληξε ο κ. Μπασδάρης.
Το προσωπικό του Κέντρου αποτελούν επιστημονικός υπεύθυνος, παιδοψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός, λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής και γραμματεία.
Το νέο Κέντρο της Θεσσαλονίκης προστίθεται ήδη σε αυτά που λειτουργούν σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή και Καλαμάτα. Όλα, με την υποστήριξη και τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας και δράσεων με στόχο την καταπολέμηση των δυσκολιών και της φτώχειας για περίπου 1000 οικογένειες σε κρίση, αλλά και τη δημιουργία 50 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.
Παιδικά Χωριά SOS Στην Ελλάδα λειτουργούν τρία Παιδικά Χωριά SOS, στη Βάρη της Αθήνας, στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη. Επίκεντρο της ζωής του Παιδικού Χωριού SOS είναι η οικογένεια SOS που επιδιώκει να αποτελέσει για το τραυματισμένο παιδί μία επανορθωτική εμπειρία μέσα σε μία ατμόσφαιρα αγάπης και σεβασμού.
Η Μητέρα SOS, υποκαθιστώντας τη φυσική μητέρα, αναλαμβάνει την κάλυψη των πρακτικών, παιδαγωγικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των παιδιών και διασφαλίζει το ζεστό οικογενειακό κλίμα.
Σημαντικό καθήκον και ευθύνη της Μητέρας SOS είναι να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά που της έχουν ανατεθεί, ακολουθώντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους με την άμεση υποστήριξη του παιδαγωγικού προσωπικού προκειμένου τα παιδιά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της ζωής και να ενσωματωθούν δημιουργικά στην κοινωνία. Η Θεία SOS είναι το πρόσωπο που βοηθά τη Μητέρα στον ρόλο της τόσο στα οικιακά όσο και στα παιδαγωγικά της καθήκοντα και την αντικαθιστά κατά την απουσία της.
(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)