Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η UNICEF , καθώς, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και την επίτευξη του Στόχου της Χιλιετίας, 783 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Παγκόσμια Εβδομάδα Νερού αυτή που διανύουμε και η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αναγκαιότητα έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής τα οποία στερούνται ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.
«Υπήρξαν εξαιρετικά οφέλη σε κάθε περιοχή του κόσμου», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των προγραμμάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής της UNICEF. «Ωστόσο, το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το κάθε άτομο, κάθε μέρα, να μπορεί να έχει αρκετό πόσιμο νερό από μια αξιόπιστη πηγή – και δυστυχώς το πιο δύσκολο μέρος είναι μπροστά μας».
Εκείνοι που εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι κατά κύριο λόγο οι φτωχότεροι άνθρωποι στις αστικές παραγκουπόλεις ή σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, ενώ , σύμφωνα με τη UNICEF , το πιο σημαντικό βήμα για την παροχή καθολικής πρόσβασης θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα επίπεδα και εκεί όπου οι πιο φτωχοί και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο.
Οι φτωχότερες χώρες υπολείπονται κατά πολύ των πλουσιότερων, καθώς μόνο το 11% του πληθυσμού στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες προμηθεύονται νερό από δίκτυο ύδρευσης σε σύγκριση με πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι αρχές για «Το Ανθρώπινο Δικαίωμα στο Νερό» που υιοθετήθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2010 αναφέρουν ότι το πόσιμο νερό πρέπει να είναι φθηνό, αξιόπιστης παροχής, ασφαλές και διαθέσιμο σε επαρκή ποσότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών.
Η UNICEF προβλέπει ότι το 2015, καταληκτική ημερομηνία των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, 605 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να στερούνται αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Κι εμείς εδώ ετοιμαζόμαστε να ιδιωτικοποιήσουμε το σύστημα παροχής νερού και ύδρευσης…
(πηγή: onlynews.gr)