Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Δικτύου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο. Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης. Μάλιστα στοιχεία που αφορούν το 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Σύμφωνα με την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για το 2008 της ΕΣΥΕ, με στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα. Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι, βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ το χρόνο.
«Το πρόβλημα των αστέγων δεν είναι εισαγόμενο, αλλά αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού ελληνικού πληθυσμού, υπό έξωση, νέοι, χρήστες», επισημαίνει ο Σπύρος Ψύχας, μέλος της ΑΡΣΙΣ και του ΔΣ της FEANTSΑ και συμπληρώνει ότι «η Πολιτεία κάνει πως δεν βλέπει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καταγραφή από τις κοινωνικές υπηρεσίες και όσα στοιχεία κατά καιρούς παρουσιάζονται δεν είναι αξιόπιστα».
Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, που ισχύει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τον πόνο των ταλαίπωρων αυτών συνανθρώπων μας προσπαθούν να απαλύνουν με την εθελοντική τους δράση μέλη κοινωνικών οργανώσεων (ΜΚΟ) όπως: «Πράξις» http://www.praksis.gr, με τηλέφωνα επικοινωνίας για την Αθήνα 210 5205202 και για τη Θεσσαλονίκη 2310 556145. «Χριστιανική Αλληλεγγύη» με τηλέφωνα 210.33.52.329 – 330 – 313 καθώς και το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης δήμου Αθηναίων- τηλ. 210-5246516.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
–