Συντάκτης: Γιάννης Δεβετζόγλου
Αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 2 εβδομάδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να επισκεφτούμε γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας για διερεύνηση της κατάστασης της υγείας μας.
Ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού έρχεται να επισημάνει βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, εάν γνωρίζαμε τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν βασικοί τύποι καρκίνου, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την «Less Survivable Cancers Taskforce», η μη αναγνώριση των συμπτωμάτων για τους έξι καρκίνους που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόνο το 1% των ενηλίκων μπορεί να αναγνωρίσει τα βασικά συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος και μόλις το 2% αυτά του οισοφάγου και του στομάχου.
«Η έγκαιρη διάγνωση, στην οποία θα μπορούσε να βοηθήσει η αναγνώριση των συμπτωμάτων, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου», εξηγεί η Anna Jewell, διευθύνων σύμβουλος της «Less Survivable Cancers Taskforce».
Κι αυτό διότι όσο νωρίτερα εντοπιστεί ένας καρκίνος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να έχει αναπτυχθεί και να έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, κάτι που σημαίνει ότι η θεραπεία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
«Οι καρκίνοι στο πρώτο στάδιο περιορίζονται στο όργανο που εκδηλώνονται για πρώτη φορά (πρωτογενής εστία) και είναι κατά 90% ιάσιμοι. Οι καρκίνοι δευτέρου σταδίου έχουν κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες και έχουν ποσοστό ίασης 70%. Ωστόσο, στα επόμενα δύο στάδια, δηλαδή 3 και 4, το ποσοστό πέφτει στο 20% και 10% αντίστοιχα. Γι’ αυτό και αν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που επιμένει για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε γιατρό», εξηγεί στη βρετανική Telegraph ο Karol Sikora, καθηγητής Ογκολογίας.
Συμπτώματα από 6 τύπους καρκίνου που πρέπει να προσέξουμε
Πάγκρεας: Πόνος στην πλάτη ή το στομάχι, αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος).
Ήπαρ: Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, αίσθημα πληρότητας ακόμη και με μικρή ποσότητα φαγητού, αίσθημα αδιαθεσίας, πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά, ίκτερος, φαγούρα στο δέρμα, αίσθημα έντονης κόπωσης.
Εγκέφαλος: Πονοκέφαλοι, ναυτία ή έμετος, προβλήματα όρασης ή ομιλίας, κρίσεις (σπασμοί), νοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης και αλλαγές στην προσωπικότητα.
Οισοφάγος: Δυσκολία στην κατάποση, επίμονη δυσπεψία ή καούρα, απώλεια όρεξης και βάρους, έμετος, πόνος ή δυσφορία στο στομάχι, το στήθος ή την πλάτη, επίμονος βήχας, βραχνάδα στη φωνή, κόπωση και δύσπνοια.
Στομάχι: Δυσπεψία, καούρα, αίσθημα πληρότητας πολύ γρήγορα (αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γεύματος), ναυτία, πόνος στο στομάχι, δυσκολία στην κατάποση.
Πνεύμονας: Βήχας που δεν υποχωρεί η επιδεινώνεται (στάσιμος), βήχας με αίμα, πόνος στο στήθος που είναι συχνά πιο έντονος με τη βαθιά εισπνοή, βραχνάδα στη φωνή, απώλεια βάρους και όρεξης, δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας.
Τα συμπτώματα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα καρκίνο, αλλά είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να διερευνηθούν από εξειδικευμένο γιατρό, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης για τους περισσότερους τύπους καρκίνου.
Ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του καρκίνου, ακολουθούν ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς λαμβάνουν και χάπια για αρκετά χρόνια.
(Πηγή: news247.gr)