Έχετε 420 δευτερόλεπτα χρόνο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για την καρδιά σας!

φωτό: iStock

φωτό: iStock

Ένας γρήγορος καθημερινός περίπατος επτά λεπτών (αντί για μια χαλαρή βόλτα 14 λεπτών) είναι αρκετός για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι η περισσότερη άσκηση δεν μειώνει τον κίνδυνο για την καρδιά,  εκτός αν τον αυξάνεις σε ένα τουλάχιστον μέτριο προς έντονο επίπεδο έντασης.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι οι εύκολες δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το πλύσιμο ρούχων, οι οποίες θεωρούνταν άσκηση σε παλαιότερες έρευνες, δεν αρκούν για να αποτρέψουν τα καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο, το να κάνετε γρήγορους περιπάτους για 75 λεπτά την εβδομάδα, ή ένα τρέξιμο για τον ίδιο χρόνο, είναι αρκετό για να κρατήσετε την καρδιά σας πιο υγιή.

  • Όταν οι συμμετέχοντες έκαναν περισσότερη άσκηση συνολικά, αλλά η διάρκεια της έντονης άσκησης που έκαναν παρέμενε σταθερή, υπήρχε μικρή βελτίωση στην υγεία της καρδιάς.
  • Όταν τα επίπεδα δραστηριότητας διπλασιάστηκαν, δεν υπήρχε σημαντική ώθηση στην υγεία της καρδιάς όταν η διάρκεια της πιο έντονης δραστηριότητας παρέμενε στο 10%.
  • Εάν αυτό το ποσοστό αυξανόταν κατά 20%, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μειώθηκε κατά 23%.
  • Όταν αυξήθηκε κατά 40%, ο κίνδυνος για την καρδιά μειώθηκε κατά 40%.

Τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων ήταν 14% χαμηλότερα όταν η πιο έντονη σωματική δραστηριότητα αντιπροσώπευε το 20% αντί για το 10% της συνολικής φυσικής δραστηριότητας, ακόμη και σε άτομα που δεν ασκούνταν πολύ. Αυτή η διαφορά ισοδυναμεί με την μετατροπή μιας καθημερινής βόλτας 14 λεπτών σε γρήγορο περπάτημα επτά λεπτών (ή… 420 δευτερολέπτων).

Οι συμμετέχοντες που έκαναν την μεγαλύτερης διάρκειας άσκηση συνολικά (και άρα έκαναν και περισσότερη έντονη άσκηση ως ποσοστό αυτής) είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία της καρδιάς, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο αν αρκεί απλώς να κάνεις περισσότερη άσκηση, ή αν πρέπει αυτή η άσκηση να είναι πιο έντονη για να είναι αποτελεσματική.

Για να το απαντήσουν αυτό, ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Cambridge και του Leicester ανέλυσαν δεδομένα από επιταχυνσιόμετρο καρπού σε 88.000 άτομα, των οποίων οι πληροφορίες υγείας είναι αποθηκευμένες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή είναι μια μεγάλη βάση δεδομένων που περιέχει πληροφορίες για την υγεία μισού εκατομμυρίου Βρετανών ενηλίκων.

Οι περισσότερες μεγάλες υπάρχουσες μελέτες έχουν βασιστεί σε απαντήσεις ερωτηματολογίων για να υπολογίσουν πόση άσκηση κάνουν οι συμμετέχοντες στην εκάστοτε έρευνα. Ωστόσο, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να είναι δύσκολο να τα ανακαλέσει κανείς από μνήμης με ακρίβεια, ειδικά όταν σχετίζονται με δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το πλύσιμο ρούχων. Χωρίς ακριβή αρχεία, δεν ήταν δυνατό να διαχωριστούν τα αποτελέσματα της συνολικής άσκησης και της πιο έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της διάρκειας και της έντασης της σωματικής δραστηριότητας και της συχνότητας καρδιαγγειακών παθήσεων σε 88.412 ενήλικες μέσης ηλικίας που ήταν δεν είχαν παλιότερα προβλήματα με την καρδιά τους. Οι συμμετέχοντες φορούσαν το μηχάνημα στον καρπό τους για μια εβδομάδα ενώσω συμμετείχαν στην μελέτη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη συνολική διάρκεια σωματικής δραστηριότητας και υπολόγισαν το ποσοστό αυτής της διάρκειας όπου καταγράφηκε μέτρια προς έντονη δραστηριότητα. Ο αριθμός των καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, καταγράφηκε στη συνέχεια μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 6,8 χρόνια κατά μέσο όρο.

“Κάθε κίνηση μετράει για πιο υγιή καρδιά”

“Η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει ότι η αύξηση της συνολικής σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αλλά διαπιστώσαμε επίσης ότι η επίτευξη της ίδιας συνολικής σωματικής δραστηριότητας μέσω δραστηριότητας υψηλότερης έντασης έχει ένα σημαντικό πρόσθετο όφελος”, είπε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Tom Yates από το πανεπιστήμιο του Λέστερ.

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη ότι ‘κάθε κίνηση/άσκηση μετράει’ για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αυξήσουν τη συνολική τους σωματική δραστηριότητα και, αν είναι δυνατόν, να το κάνουν ενσωματώνοντας πιο έντονης έντασης δραστηριότητες. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η μετατροπή μιας χαλαρής βόλτας σε γρήγορο περπάτημα”.

(Πηγή: iatropedia.gr με πληροφορίες από eurekalert.org, studyfinds.org)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399