Πιθανότατα το έχετε ακούσει πολλές φορές ήδη: Άσε κάτω το τηλέφωνο! Ο υπερβολικός χρόνος σε οθόνες είναι μια σύγχρονη επιδημία.
Εάν χρειάζεστε κάποιο νέο κίνητρο για να κάνετε ένα διάλειμμα από την τεχνολογία, σκεφτείτε μια νέα έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε από το πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ της Γερμανίας.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με μόλις 30 λεπτά λιγότερη χρήση στα social media καθημερινά και με αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα μπορείτε να πετύχετε μικρά “θαύματα” για την ψυχική σας υγεία.
Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που ακολούθησαν πιστά αυτήν τη συμβουλή για μόλις δύο εβδομάδες ανέφεραν ότι ένιωθαν πολύ πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, λιγότερο αγχωμένοι για την COVID-19 και λιγότερη κατάθλιψη σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μάλιστα, αυτά τα οφέλη διήρκεσαν έως και έξι μήνες μετά το τέλος της μελέτης!
Τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), όπως το Facebook, το Instagram, το TikTok, το Twitter και το WhatsApp βοήθησαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους, την οικογένεια και τουλάχιστον να αισθάνονται κάπως συνδεδεμένοι με τους άλλους. Αυτά τα δίκτυα αποσπούσαν την προσοχή πολλών από εμάς από μια απίστευτα αγχωτική, φαινομενικά ατελείωτη ταλαιπωρία. Δεν είναι μυστικό ότι τα ποσοστά άγχους αυξήθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Φυσικά, υπάρχει και μια καλά τεκμηριωμένη “σκοτεινή πλευρά” των ΜΚΔ. Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά, που τελικά οδηγεί σε μια συναισθηματική εξάρτηση με την πλατφόρμα της αρεσκείας μας. Και αυτό δεν αφορά καν τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στο διαδίκτυο και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο κυνισμό και άγχος.
“Δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καιρό θα διαρκέσει εν τέλει η κρίση του κορωνοϊού, θέλαμε να μάθουμε πώς να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία των ανθρώπων με υπηρεσίες που είναι όσο το δυνατόν πιο δωρεάν και χαμηλών προδιαγραφών”, είπε η επικεφαλής της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια δρ. Julia Brailovskaia. Για να διερευνήσει εάν ο τύπος και η διάρκεια της χρήσης των ΜΚΔ μπορεί να συμβάλλει σε αυτό, η δρ. Brailovskaia διεξήγαγε μια πειραματική μελέτη ως μέρος της υποτροφίας της στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών Διαδικτύου (CAIS).
Αντίο social media, γεια καρδιά και μυαλό!
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 642 συμμετέχοντες και τους όρισε τυχαία σε μία από τέσσερις ομάδες:
- Η πρώτη είχε ως αποστολή να μειώσει την καθημερινή ενασχόληση στα ΜΚΔ κατά 30 λεπτά για μια περίοδο δύο εβδομάδων.
- Από τη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε να αυξήσει τη συνήθη καθημερινή της σωματική δραστηριότητα κατά 30 λεπτά, χωρίς να αλλάξουν κάτι στο πώς χρησιμοποιούν τα ΜΚΔ.
- Η τρίτη ομάδα συνδύασε και τις δύο προσεγγίσεις: μείωση της χρήσης ΜΚΔ και αύξηση της άσκησης.
- Επιπλέον, μια τέταρτη ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε καμία συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πειραματικής περιόδου των δύο εβδομάδων.
Πριν, κατά τη διάρκεια και έως και έξι μήνες μετά τη δοκιμαστική περίοδο των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μια σειρά διαδικτυακών ερευνών. Τα ερωτηματολόγια εξέταζαν τη διάρκεια, την ένταση και τη συναισθηματική σημασία της χρήσης των ΜΚΔ, καθώς και τις συνήθειες άσκησης, την ικανοποίηση από τη ζωή, τα υποκειμενικά συναισθήματα ευτυχίας, τα συμπτώματα κατάθλιψης, την ψυχολογική επιβάρυνση από την πανδημία COVID-19 και οποιαδήποτε χρήση τσιγάρου.
Ασκηθείτε!
Τελικά, τα ευρήματα έδειξαν σαφώς μια θετική συσχέτιση μεταξύ του να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στα ΜΚΔ μαζί με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της βελτίωσης της ευεξίας.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο στρατηγικών φαίνεται να αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή και το υποκειμενικό αίσθημα ευτυχίας ενώ μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα οφέλη διατηρήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και μετά την παρέλευση έξι μηνών, οι συμμετέχοντες και στις τρεις πρώτες πειραματικές ομάδες εξακολουθούσαν να περνούν λιγότερο χρόνο στα ΜΚΔ σε σύγκριση με πριν: περίπου μισή ώρα λιγότερο για την ακρίβεια.
Αυτή η μείωση αυξήθηκε στα περίπου 45 λεπτά στην ομάδα που είχε συνδυάσει και τις δύο στρατηγικές. Έξι μήνες μετά την μελέτη, τα μέλη αυτής της ομάδας ασκούνταν για 1 ώρα και 39 λεπτά περισσότερο σε εβδομαδιαία βάση από ότι πριν από το πείραμα!
Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη για την ψυχική υγεία διατηρήθηκαν επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
“Αυτό μας δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας είναι να μειώνουμε κατά καιρούς την ενασχόλησή μας με τα ΜΚΔ και να επιστρέφουμε στις ανθρώπινες ρίζες μας. Είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή, είναι εντελώς δωρεάν και μας βοηθούν να παραμένουμε ευτυχισμένοι και υγιείς στην ψηφιακή εποχή”, είπε η δρ. Brailovskaia.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health.
(Πηγή:iatropedia.gr)